Salonul de Carte de la Paris, ediţia 2008, a avut mai puţini vizitatori decât anul trecut

Salonul de Carte de la Paris şi-a închis porţile miercuri, bilanţul indicând o scădere cu 8% a numărului de vizitatori, de la 186.000, anul trecut, la 165.000, potrivit site-ului livreshebdo.fr., care citează Sindicatul naţional al editorilor.

17 afișări
Imaginea articolului Salonul de Carte de la Paris, ediţia 2008, a avut mai puţini vizitatori decât anul trecut

Salonul de Carte de la Paris, ediţia 2008, a avut mai puţini vizitatori decât anul trecut (Imagine: Mediafax Foto)

Cea de-a 28-a ediţie a Salonului de Carte de la Paris (14-19 martie) a înregistrat, conform estimărilor de miercuri dimineaţa ale Sindicatului naţional al editorilor (SNE), o scădere cu 8% a numărului de vizitatori faţă de 2007 şi cu 5% faţă de ediţia din 2006, an în care manifestarea organizată la Porte de Versailles s-a bucurat de prezenţa a 173.000 de persoane.

Încă din seara inaugurării, numărul invitaţilor, 21.500 de persoane, a fost inferior celui din 2007 (-14%). Ziua de luni a atras 17.500 de profesionişti, faţă de 18.300 în 2007, adică mai puţini cu 4%. În ansamblu, la această ediţie a târgului, dacă şcolarii au fost cu 14% mai mulţi decât anul trecut, tinerii (sub 18 ani şi studenţii) care beneficiau de intrare gratuită, au fost mai puţin prezenţi (-30%).

Această scădere a numărului de vizitatori a fost cauzată, parţial, de întărirea măsurilor de securitate, în condiţiile în care Israelul a fost invitat de onoare. Controalele minuţioase au provocat cozi lungi la intrarea în Parc des expositions, descurajând un mare număr de vizitatori, în special familiile cu copii. În plus, cifrele de duminică au fost mult sub cele de anul trecut, din cauza evacuării, la orele 17.00, a 20.000 de vizitatori, din cauza unei alerte cu bombă.

Diminuarea numărului de vizitatori s-a repercutat şi asupra vânzărilor de carte, editurile înregistrând scăderi cu 10 până la 20%. Cu toate acestea, literatura israeliană s-a vândut foarte bine la standurile editurilor care o publică. Gibert Joseph a anunţat că a vândut 21.000 de volume de acest gen, bătând un nou record, după cel înregistrat de această editură în 2006, cu literatura rusă.

În 2009, invitatul de onoare al celei de-a 29-a ediţii a Salonului de Carte de la Paris (13-18 martie) va fi Mexicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici