Un pasaj subteran va fi construit sub oraşul vechi al Ierusalimului

O asociaţie semi-guvernamentală israeliană plănuieşte realizarea unui nou tunel sub oraşul vechi al Ierusalimului, potrivit cotidianului Haaretz, transmite AFP.

11 afișări
Imaginea articolului Un pasaj subteran va fi construit sub oraşul vechi al Ierusalimului

Un pasaj subteran va fi construit sub oraşul vechi al Ierusalimului

Tunelul va lega o reţea de pasaje subterane care există de-a lungul Zidului Plângerii până la baza sinagogii Ohel Yitzhak, în cartierul musulman al oraşului vechi, a precizat Haaretz.

Tunelul va fi deschis publicului, permiţând extinderea complexului de pasaje subterane care datează din antichitate, în cadrul unei serii de lucrări destinate să accentueze caracterul evreiesc al oraşului, potrivit aceleiaşi surse.

Utilizând spaţii curăţate în urma excavaţiilor, tunelul nu va trece pe sub Esplanada Moscheilor, ci la 100 de metri la vest de acest al treilea loc sfânt al Islamului.

Tunelul va fi construit în urma unui acord încheiat între donatori evrei americani şi Asociaţia Moştenirii Zidului, însărcinată de statul Israel din 1988 cu "întărirea legăturilor între poporul evreu" şi Zid, ultimul vestigiu al templului biblic distrus de romani în anul 70 d.C. Acordul urmează să fie aprobat de Consiliul pentru antichităţi al Israelului.

Sinagoga Ohel Yitzhak, ridicată în 1917, a fost abandonată în 1936, în timpul Marii revolte arabe, şi dinamitată de armata iordaniană în 1948.

Sinagoga a fost reconstruită după cucerirea şi anexarea Ierusalimului-est de armata israeliană, în 1967. Sub temelia ei, arheologii au descoperit vestigiile unei mari băi publice din secolul al XIV-lea. Complexul a fost cumpărat de donatori evrei americani, administratori ai unor fonduri ale unor grupuri ultranaţionaliste, care s-au implantat în oraşul sfânt pentru a "iudaiza Ierusalimul".

În 1996, municipalitatea israeliană a Ierusalimului a deschis un tunel în apropiere de esplanada Moscheilor care dădea în cartierul musulman, fapt care a declanşat revolte sângeroase, în urma cărora au murit peste 80 de paliestinieni şi israelieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici