ANSVSA: De la începutul anului au fost confirmate 440 de focare de pestă porcină

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaţiei şi 2 în exploataţii comerciale, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

288 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: De la începutul anului au fost confirmate 440 de focare de pestă porcină

ANSVSA: De la începutul anului au fost confirmate 440 de focare de pestă porcină

De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 16 cazuri de pestă porcină în mediul silvatic, la porci mistreţi.

Boala evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită.

Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 22 de focare, confirmate în: - Judeţul Satu - Mare – 5 în gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la porcii mistreţi; Judeţul Bihor – 17 în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; Judeţul Sălaj – un caz la mistreţ.

În zona de Sud-Est a României, evoluţia bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat şi de experţii Comisiei Europene, care au fost prezenţi în focare. În această regiune au fost înregistrate 418 focare de PPA, după cum urmează: Judeţul Tulcea – 397 în gospodăriile populaţiei, 2 în exploataţii comerciale ale SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale) şi 6 cazuri la porcii mistreţi; Judeţul Brăila – 7 în gopodăriile populaţiei; Judeţul Constanţa – 7 în gospodăriile populaţiei; Judeţul Ialomiţa – 5 în gospodăriile populaţiei.

Pesta Porcină Africană (PPA) a fost confirmată în ţara noastră, pentru prima oară, în data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Autorităţile spun că au intervenit prompt şi că au aplicat cu stricteţe măsurile prevăzute în Planul de Contingenţă al României pentru pestă porcină africană, „ceea ce a făcut ca boala să fie ţinută sub control, chiar în condiţiile în care, la începutul anului 2018 focarele de boală s-au multiplicat în aceeaşi zonă aflată în vecinătatea Ucrainei”.

La aproape un an de la confirmarea primului focar din ţara noastră, în data de 10 iunie 2018, virusul pestei porcine africane a fost depistat şi în altă zonă, aflată în vecinătatea Ucrainei, şi anume în Delta Dunării, zonă cu specific unic, clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România. Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare în regim de urgenţă, mobilizări de forţă umană şi introducerea în dispozitiv a 11 instituţii cu atribuţii în domeniu şi efective din armată.

Pentru controlul eficient al evoluţiei bolii, prevenirea răspândirii virusului, lichidarea rapidă a focarelor şi pentru limitarea pierderilor au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici