CE: Încrederea în economia României a urcat în decembrie

Indicatorul încrederii populaţiei şi companiilor în economia românească a continuat să crească uşor în decembrie, în special privind sectorul construcţiilor şi serviciilor, potrivit unui sondaj lunar al Comisiei Europene (CE).

25 afișări
Imaginea articolului CE: Încrederea în economia României a urcat în decembrie

CE: Încrederea în economia României a urcat în decembrie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Indicatorul CE al încrederii în economia românească a crescut de la 81,1 puncte în noiembrie la 81,6 puncte în decembrie, după evoluţii pozitive şi în noiembrie, octombrie şi septembrie.

Componenta referitoare la încrederea din sectorul construcţiilor a înregistrat cel mai dinamic avans, de la -36,4 puncte în noiembrie la -33,8 puncte în decembrie. O îmbunătăţire amplă a fost consemnată şi în sectorul serviciilor, al cărui subindicator a urcat de la -4,1 puncte la 2 puncte.

Componentele industrie şi comerţ cu amănuntul au crescut de asemenea, dar cu un ritm mai slab, de la -5,4 puncte la -4,5 puncte, respectiv de la -8,1 puncte la -7,8 puncte.

Percepţia s-a înrăutăţit, însă, în rândul populaţiei, subindicele referitor al această componentă scăzând de la -54,5 puncte la -55,4 puncte.

La nivelul Uniunii Europene (UE), indicatorul încrederii în economie pentru luna decembrie a anului trecut a avansat de la 105,1 puncte la 106,1 puncte.

"Majoritatea statelor membre ale UE au raportat îmbunătăţirea sentimentului", menţionează CE. Dintre cele mai mari şapte state membre, doar Spania a înregistrat o scădere a indicatorului încrederii în economie (de 0,9 puncte).

Franţa a consemnat cea mai mare creştere (2,5 puncte), fiind urmată de Olanda (2,4 puncte), Germania (1,5 puncte) şi Polonia (1,3 puncte). Îmbunătăţirile au fost mai puţin pronunţate pentru Italia (0,8 puncte) şi Marea Britanie (0,7 puncte). În Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Polonia indicatorul se plasează peste media pe termen lung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici