- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană cere Olandei, care critică încălcarea regulilor fiscale, să respecte pragul de deficit de 3%
Comisia Europeană (CE) se aşteaptă ca Olanda, ţară "foarte vocală" la adresa altor state care încalcă regulile fiscale, să respecte pragul de deficit bugetar de 3%, în pofida înrăutăţirii prognozelor economice, care indică un deficit peste acest nivel.
Comisia Europeană cere Olandei, care critică încălcarea regulilor fiscale, să respecte pragul de deficit de 3% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Olanda este o ţară foarte vocală când a fost vorba de aplicarea regulilor fiscale. Este natural să ne aşteptăm ca Olanda să aibă aceeaşi abordare în privinţa propriei politici", a declarat purtătorul de cuvânt Amadeu Altafaj.
Declaraţia oficialului european survine după publicarea de date macroeconomice revizuite de către autorităţile olandeze.
Olanda se aşteaptă acum la o contracţie de 0,75% pentru anul în curs, faţă de 0,5% cât anticipa în decembrie. Dacă nu au loc modificări, deficitul bugetar pentru acest an ar putea urca la 4,5% şi să rămână peste limita de 3% anul următor, dar şi în 2014 (4,1%) şi 2015 (3,3%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Noile date economice reprezintă un "duş rece" pentru premierul olandez, Mark Rutte, care s-a angajat să reducă deficitul bugetar al ţării sub pragul de 3% anul următor, scrie AFP.
De circa doi ani, Olanda critică dur derapajele de deficit ale altor state din zona euro, în special ale Greciei. Oficialii olandezi au ridicat chiar posbilitatea ieşirii Greciei din zona euro în acest context.
"Presupunem că Olanda va lua măsurile necesare pentru respectarea obiectivului de a reveni la maxim 3% săptămâna următoare", a spus purtătorul de cuvânt.
Reducerea deficitelor bugetare în zona euro este îngreunată de încetinirea puternică a economiilor din uniunea monetară. Comisia anticipează pentru acest an o recesiune uşoară în zona euro şi stagnare în UE.
Spania este într-o situaţie comparabilă, notează AFP. guvernul de la Madrid vrea mai multă flexibilitate de la partenerii europeni pentru a aduce deficitul în limitele acceptate. Spania a surprins luni cu anunţul unui deficit bugetar de 8,5% pentru anul trecut, peste ţinta de 6%, după 9,3% anul anterior. În acest an, Spania ar trebui să coboare deficitul la 4,4% din PIB.
Comisia şi alte state sunt reticente în a face concesii Spaniei, pentru a nu-şi pierde credibilitatea în privinţa supravegherii bugetare în contextul eforturilor de calmare a crizei datoriilor din zona euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO