CONFERINŢA MEDIAFAX - Visa: IMM-urile utilizează numerar pentru circa 80% din plăţile firmei

Întreprinderile mici şi mijlocii utilizează numerar pentru circa 80% din plăţile firmei, în timp ce doar 8% utilizează carduri, se arată într-un studiu realizat de Visa România, din care reiese că peste 50% dintre IMM-uri au dificultăţi de gestionare a fluxului de numerar.

164 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Visa: IMM-urile utilizează numerar pentru circa 80% din plăţile firmei

Cătălin Creţu, director regional România şi Croaţia al Visa (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Dintre firmele care utilizează carduri, 5% deţin carduri de firmă, 2% carduri de debit, 1% carduri de credit şi 1% carduri de combustibil, în timp ce 4% realizează plăţi online şi 6% transferuri bancare. De asemenea, 1% utilizează CEC-uri şi tot 1% cambii ca modalităţi de plată, potrivit unor studii independente realizate la iniţiativa Visa pe fimele mici şi mijlocii.

"Realitatea este cruntă în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor de plată. Nu pornim de la zero, dar suntem departe", a declarat la conferinţa MEDIAFAX talks About SMEs, Cătălin Creţu, director regional România şi Croaţia al Visa.

Având în vedere aceste cifre, studiul arată că peste jumătate dintre IMM-uri gestionează cu dificultate fluxul de numerar şi aproape 60% consideră o provocare să aibă o evidenţă clară a finanţelor şi un control bun asupra cheltuielilor. În acelaşi timp, aproape două treimi din IMM-uri consideră că plata taxelor şi TVA-ului la timp este o provocare.

De asemenea, două din trei IMM-uri (circa 66%) au un singur cont curent şi lucrează cu o singură bancă, dar o mare parte dintre acestea realizează în principal depuneri şi retrageri de numerar. În plus, IMM-urile se aşteaptă şi consideră că este important ca banca să le ofere informaţii despre evidenţa plăţilor.

"Faptul că înnotăm în numerar este mai greu să gestionezi fluxul de numerar. Acest lucru este nesănătos pentru că este bine să introduci competiţia în afacerea ta, să vezi ce bancă îţi oferă cele mai bune oferte. Uneori ne plângem că avem doar 40 de firme în România, dar multe firme nu au relaţii cu băncile. Schimbările tehnologice pot deveni un aliat cheie al IMM-urilor într-un mediu de afaceri tot mai competitiv şi dificil. Utilizarea mijloacelor electronice de plată este pasul necesar pentru eficientizarea managementului resurselor financiare ale unei firme. IMM-urile reprezintă un sector important al economiei şi este nevoie de eforturi comune din partea tuturor părţilor implicate pentru susţinerea dezvoltării acestor afaceri", a menţionat Creţu.

Potrivit acestuia tot mai multe companii acceptă plata cu cardul întrucât primesc pe loc dovada tranzacţiilor, diminuându-şi astfel riscul întârzierii încasărilor.

"Una dintre percepţiile managerilor asupra mediului de afaceri este lipsa corectitudinii. În lupta cu economia subterană, trebuie să ne asumăm o promovare a plăţilor electronice, numai aşa se poate creşte volumul", a declarat Creţu.

El arătat că un instrument foarte eficient pentru firme este cardul de firmă, care ajută economisirea de timp şi de bani, prin simplificarea procesului de gestionare a cheltuielilor.

"Există interes în creştere pentru cardurile de firmă, însă cele mai multe carduri existente sunt utilizate pentru retragerea de bani şi nu pentru plăţi. Datele noastre arată că doar 20% dintre tranzacţii sunt pentru plăţi la POS-uri", a adăugat Creţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici