Drăgoi, despre declaraţiile lui Isărescu: Este un om cu foarte bune intenţii, îi voi aculta sfatul

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, vineri, că va asculta sfaturile primite de la guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru că şeful băncii centrale este un om cu foarte bune intenţii, cunoaşte delimitarea atribuţiilor şi au colaborat foarte bine în trecut.

Urmărește
318 afișări
Imaginea articolului Drăgoi, despre declaraţiile lui Isărescu: Este un om cu foarte bune intenţii, îi voi aculta sfatul

Mugur Isărescu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax foto)

"Guvernatorul Isărescu are întotdeauna foarte bune intenţii. Ştie clar delimitarea atribuţiilor, am lucrat foarte bine cu el în ultimii ani şi, fiind un om cu foarte bune intenţii, îi voi aculta sfatul", a spus Drăgoi, întrebat cum comentează faptul că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut aprecieri privind sistemul fiscal, afirmând chiar că regimul fiscal încurajează evaziunea.

Drăgoi a afirmat, însă, că prima declaraţie a guvernatorului a fost scoasă din context.

În urmă cu două săptămâni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat la un seminar privind viitorul bursei, că modelul antreprenorului român, care vrea să fie şi patron şi manager, dar şi sistemul fiscal conceput astfel încât să forţeze managerii să facă evaziune fiscală, sunt piedici în dezvoltarea pieţei de capital din România.

"Transparenţa este iarăşi o problemă, o chestiune culturală. Vii la bursă, cam spui ce ai în ogradă. Mulţi se feresc. «Lasă mă, că ştiu eu cum e», spun antreprenorii. E adevărat că dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează, îţi scoate ochii din cap, şi-ţi dă o singură şansă, să faci evaziune fiscală, nu putem spera la dezvoltarea bursei din România", a spus atunci Isărescu.

Şeful băncii centrale a punctat că s-au făcut paşi în direcţia bună, a simplificării şi stabilităţii sistemului fiscal, dar încă insuficienţi, iar o îmbunătăţire a acestuia ar putea crea un cerc virtuos, care ar ajuta pieţele, inclusiv piaţa de capital.

"Iar mă vor cita jurnaliştii că m-am luat de sistemul fiscal, se mai enervează şi ministrul Finanţelor... noroc că e tânăr (ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi -n.r.) şi n-are curaj să-mi zică: «Băi, iar te bagi în ograda mea».... Dar chiar e vorba de crearea unui cerc virtuos", a continuat Isărescu.

La o săptămână distanţă, guvernatorul BNR a revenit asupra subiectului, declarând că dezechilibrul bugetului de asigurări sociale poate fi rezolvat doar prin crearea de locuri de muncă, întrucât creşterea impozitelor şi taxelor nu face decât să stimuleze evaziunea.

"Bătălia se va duce aici, cine va reuşi să rezolve această problemă şi să iasă din cercul vicios (...) Soluţia este să acoperim deficitul CAS nu prin majorări de impozite, pentru că acestea nu fac decât să stimuleze evaziunea, ci prin crearea de noi locuri de muncă", arătat atunci Isărescu.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi Mugur Isărescu au discutat, vineri, la Guvern, timp de două ore, la Palatul Victoria sosind, spre finalul discuţiilor, şi ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi.

Surse oficiale au declarat însă agenţiei MEDIAFAX că ministrul Finanţelor s-a întâlnit şi vineri dimineaţa cu premierul, pentru a pregăti întâlnirea cu guvernatorul BNR. La momentul începerii întâlnirii dintre Ungureanu şi Isărescu, ministrul Finanţelor a susţinut o conferinţă de presă, la sediul ministerului.

Întâlnirea dintre premier şi guvernatorul BNR a fost organizată după declaraţiile din ultimele zile ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Ungureanu privind relaxările fiscale, prin reîntregirea salariilor bugetarilor şi reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească