Economia zonei euro alunecă spre recesiune la început de an pe fondul măsurilor de lockdown extinse
- Alunecarea zonei euro către o recesiune sub formă de W a accelerat în ianuarie pe fondul măsurilor de lockdown extinse care au dus la închiderea de businessuri, notează Bloomberg.
- Indicatorul IHS Markit privind activitatea sectorului privat a scăzut la 47,5, iar serviciile s-au contractat în al doilea cel mai alert ritm din mai.
- Producătorii, afectaţi mai puţin decât furnizorii de servicii de restricţii, au rămas în mare măsură optimişti cu privire la următoarele 12 luni, deşi se confruntă la rândul lor cu probleme.
Economia zonei euro alunecă spre recesiune la început de an pe fondul măsurilor de lockdown extinse
„O recesiune sub formă de W pentru economia zonei euro pare din ce în ce mai inevitabilă“, potrivit lui Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit. „O oarecare încurajare derivă din faptul că declinul este mai puţin sever decât în primăvara anului trecut, reflectând rezistenţa contină a sectorului manufacturier, cererea în creştere de bunuri exportate“.
Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a înregistrat creştere, impulsionată de sectorul său manufacturier, însă ritmul a fost cel mai slab din luna iulie, când începuse o redresare de pe urma primului val de restricţii.
Indicatorul pentru sectorul manufacturier al Franţei s-a menţinut pe creştere, însă indicatorul compozit pentru a doua mare economie a regiunii a scăzut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
„Sectorul privat francez a început noul an cum l-a încheiat pe ultimul, restricţiile împotriva COVID-19 determinând un nou declin al activităţii de business“, arată Eliot Kerr, economist la IHS Markit, potrivit Financial Times. „Totuşi, există un semn pozitiv în toate aceste date, iar acesta este legat de reluarea creşterii ratei de ocupare a forţei de muncă“.
La nivel de bloc, rata de ocupare a forţei de muncă a scăzut pentru a 11a lună consecutiv.
Preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a admis probabilitatea unui nou declin, arătând că susţinerea monetară şi fiscală trebuie să continue, notează Bloomberg.
Economiştii sunt mai pesimişti cu privire la evoluţia economiei zonei euro din acest an, relevă un sondaj BCE citat de Reuters.
Economia regiunii îşi va reveni probabil în acest an, însă într-un ritm mai lent decât cel anticipat cu doar câteva luni în urmă, înainte de a recupera terenul pierdut în 2022, indică sondajul. Economiştii chestionaţi estimează creşterea zonei euro la 4,4% în acest an, în scădere de la 5,3%, estimare inclusă în ediţia anterioară a studiului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO