Financial Times: România a cheltuit doar 239 mil. euro din fonduri structurale, din totalul de 19,668 mld. euro alocat

România a cheltuit pentru proiecte în derulare 239 de milioane de euro din fonduri structurale europene, din totalul de 19,668 miliarde de euro alocat pentru perioada 2007-2013, potrivit unei analize Financial Times.

112 afișări
Imaginea articolului Financial Times: România a cheltuit doar 239 mil. euro din fonduri structurale, din totalul de 19,668 mld. euro alocat

Financial Times: România a cheltuit doar 239 mil. euro din fonduri structurale, din totalul de 19,668 mld. euro alocat (Imagine: Mediafax Foto)

Publicaţia subliniază că România va primi de două ori mai mult fonduri structurale decât contribuţia la bugetul general al Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2007-2013.

Fondurile structurale alocate echivalează cu 916 euro pe cap de locuitor, nivel care face parte dintr-o categorie medie pentru statele UE, de 500-1000 de dolari, în care se mai regăsesc Bulgaria, Spania şi Cipru.

Ţări precum Germania, Franţa şi Italia fac parte din categoria 200-500 de dolari pe cap de locuitor.

Polonia şi Grecia sunt singurii membri al UE care corespund categoriei 1000-2000 de dolari.

Opt state, printre care Ungaria, Cehia şi Lituania, sunt incluse în categoria peste 2000 de dolari.

Marea Britanie şi Danemarca sunt în intervalul 100-200 de dolari.

Analiza FT relevă că UE a plătit doar 10% din totalul de 347 de miliarde de euro alocat ca fonduri structurale pentru 2007-2013. Aceste cifre sunt menţionate în documente interne ale Comisiei Europene, obţinute de publicaţia britanică.

FT subliniază că zeci de miliarde de euro, reprezentând fonduri destinate susţinerii dezvoltării în regiunile defavorizate ale Europei, nu sunt utilizate deoarece guvernele, confruntate cu lipsa lichidităţilor, nu pot găsi finanţarea proprie necesară primirii acestor bani.

Alte date arată că 8,4 miliarde de euro au fost cheltuite în mod eronat în cadrul programelor pentru fonduri structurale în cele două cicluri anterioare de finanţare de şapte ani. Aceste fonduri au fost recuperate în proporţie de 75%.

Totodată, organismele de control suspectează că zeci de miliarde de euro au fost deturnate de organizaţii criminale, inclusiv de Mafia italiană.

Fondurile structurale europene vizează diferite programe de dezvoltare. Cele mai mari sume sunt alocate pentru obiective de convergenţă, care privesc statele şi regiunile cel mai puţin dezvoltate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici