FMI a înrăutăţit prognoza economică la nivel global şi se aşteaptă la contracţie în UE în acest an

Economia UE se va contracta în acest an cu 0,1%, trasă în jos de o scădere economică de 0,5% în zona euro, potrivit estimărilor prezentate marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a înrăutăţit prognoza economică la nivel global.

321 afișări
Imaginea articolului FMI a înrăutăţit prognoza economică la nivel global şi se aşteaptă la contracţie în UE în acest an

FMI a înrăutăţit prognoza economică la nivel global şi se aşteaptă la contracţie în UE în acest an (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

FMI a revizuit de la o creştere de 1,1% la o contracţie de 0,5% prognoza pentru zona euro în acest an, în timp ce la nivelul Uniunii Europene se aşteaptă la o contracţie de 0,1%, faţă de estimarea anterioară pentru o creştere de 1,4%, potrivit ultimului raport Perspectiva Economiei Mondiale.

Europa Centrală şi de Est va resimţi cel mai puternic imapactul crizei din zona euro, ca urmare a legăturilor comerciale puternice cu economiile zonei euro, scrie Reuters. Analiştii FMI anticipează o creştere de 1,1%, faţă de 2,7% cât anticipau anterior, urmată de o revenire la 2,4% anul următor.

Criza din zona euro se agravează şi trage în jos şi economia mondială, a avertizat FMI. Fondul a redus prognoza de creştere pentru economia globală de la 4% la 3,3%.

Economia globală încetineşte, dar nu se prăbuşeşte, potrivit analiştilor Fondului. Totuşi, avansul PIB la nivel mondial ar putea fi cu circa două puncte procentuale sub nivelul estimat, dacă liderii europeni nu reuşesc să limiteze criza.

Pentru prima dată de la declanşarea crizei datoriilor suverane în uniunea monetară, în urmă cu doi ani, FMI avertizează că zona euro va intra, probabil, într-o recesiune uşoară în acest an.

"Recuperarea globală este ameninţată de intensificarea presiunilor în zona euro şi de fragilităţile din alte regiuni. Cea mai urgentă provocare pentru politicieni este de a restabili încrederea şi de a opri criza din zona euro prin sprijinirea creşterii, în timp ce se susţine ajustarea, continuarea reducerii îndatorării şi asigurarea de lichidităţi suplimentare şi relaxare monetară", se arată în raport.

Germania şi Franţa, cele mai mari două economii ale zonei euro, vor avea creşteri economice foarte reduse, de 0,3% şi, respectiv, 0,2%, în timp ce Italia şi Spania, economiile aflate pe locurile trei şi patru în uniunea monetară, vor înregistra contracţii de 2,2% şi 1,7%.

FMI a menţinut prognoza de 1,8% pentru creşterea economică în SUA, dar a revizuit în scădere, de la 2,3% la 1,7% estimarea pentru Japonia.

Activitatea în economiile avansate va creşte în medie cu 1,5% în 2012 şi 2013, insuficient însă pentru a reduce ratele ridicate ale şomajului.

Statele Unite şi alte economii dezvoltate nu vor scăpa neatinse în cazul unei escaladări a crizei europene, notează FMI.

Perspectivele economiilor emergente s-au înrăutăţit, de asemenea, iar estimarea de creştere economică a fost redusă de la 6,1% la 5,4%. Fondul a tăiat şi prognoza privind avansul PIB al Chinei în acest an, de la 9%, cât anticipa anterior, la 8,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici