Isărescu: Întârzierea reformelor după căderea comunismului a creat probleme resimţite şi în prezent

Întârzierea reformelor după căderea comunismului, prin soluţii de compromis nefuncţionale, a creat economiei româneşti probleme care se regăsesc şi în prezent, situaţia din agricultură, de exemplu, fiind o consecinţă a tergiversării soluţionării proprietăţii, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

137 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Întârzierea reformelor după căderea comunismului a creat probleme resimţite şi în prezent

Isărescu: Întârzierea reformelor după căderea comunismului a creat probleme resimţite şi în prezent (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Llipsa reformelor ne-a creat probleme, pentru că s-a fracturat, n-am avut situaţia Chinei, s-a prăbuşit monopolul Partidului Comunist, s-a fracturat tot centralismul, ţara nu a mai rămas condusă în '91-'92. Ăsta este adevărul. La noi a fost o fractură datorită erupţiei populare, ca să n-o numesc altfel. Şi întârzierile ne-au introdus într-un fel de şpagat, ca să zic aşa. Am avut o exprimare chiar dură, în '93 am spus «rămânem crăcănaţi», nici în economie centralizată, că nu mai ai instrumente, nu mai aveai plan, nici economie de piaţă. A fost un mare pericol. Întârzierea reformelor pe forme din acestea care nu funcţionau ne-au creat marile probleme pe care le avem şi în prezent. Problema proprietăţii, am discutat-o mai devreme, o ţii nerezolvată atâta vreme, bineînţeles că ai agricultură care, nici cu terenuri mici, nici cu terenuri mari.... o agricultura fărâmiţată, îţi ridică foarte, foarte, multe probleme", a afirmat luni Isărescu, la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Isărescu a ţinut să precizeze că singurul punct în care BNR a manifestat un activism constant şi a renunţat la poziţia de neutralitate a fost cel privind introducerea şi accelerarea reformelor.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a afirmat recent că trebuie găsită o soluţie privind titlurile de proprietate întrucât dacă ar fi adunate suprafeţele pentru care au fost emise acestea ar depăşi teritoriul ţării.

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de lege potrivit căruia statul va acorda prime între 30 şi 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu vârste de peste 55 de ani care dau în arendă terenurile agricole pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani, iar în cazul vânzării prima va fi de 200 de euro pe hectar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici