- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.05.2011, 15:38)
- Ovidiu Tempea - Mediafax , Ovidiu Tempea - Mediafax ,
Isărescu: O apreciere excesivă a leului nu este sustenabilă, vrem să rămână în zona de echilibru
O apreciere excesivă a leului ajută dezinflaţia pe termen scurt, dar ar putea aduce dezavantaje pe termen mediu şi lung, iar banca centrală este interesată ca rata de schimb să rămână într-o zonă de echilibru, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Urmărește
183 afișări
Isărescu: O apreciere excesivă a leului nu este sustenabilă, vrem să rămână în zona de echilibru (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)
"Pe termen scurt ne poate ajuta aprecierea, dar nu suntem interesaţi de o influenţă pe termen scurt, ci o influenţă sustenabilă şi pe termen lung, cu alte cuvinte cursul să rămână în zona de echilibru.
Nu credem că o apreciere excesivă a leului este sustenabilă. Nefiind sustenabilă, o apreciere ne va dezavantaja pe termen mediu. Există o asimetrie în ceea ce priveşte impactul cursului de schimb în inflaţie. Aprecierea acţionează cu întârziere, în timp ce o depreciere acţionează imediat şi cu impact în anticipaţii", a spus Isărescu.
El a arătat că de mulţi ani nu a mai văzut un atât de mare aflux de rapoarte pozitive la adresa României, ceea ce pune presiune pe cursul de schjimb, atrăgând fonduri volatile.
"Un flux de capitaluri volatile ne complică. Ne ajută pe termen scurt, dar s-ar putea să ne taie craca pe termen mediu şi lung (...) Ţintirea inflaţiei nu este compatibilă cu fluctuaţii în sus şi în jos ale preţurilor. De aici şi reticenţa totală a BNR de a manevra dobânda de politică monetară (...) Fluxurile volatile de capitaluri dau risc de abatere în jos pe termen scurt a prognozei de inflaţie şi în sus pe termen lung", a continuat şeful băncii centrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
MApN: România participă din acest an la 3 din cele 8 grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
-
Noua provocare pentru Ucraina în războiul cu Rusia: Soldaţii sinucigaşi din Coreea de Nord
-
Un microbuz în care se aflau zece persoane a fost implicat într-un accident pe Valea Oltului
În opinia lui Isărescu, mişcarea cursului în anumite limite poate să găsească echilibru între dorinţa BNR de a avea o influenţă cât mai neutră a cursului asupra inflaţiei de fond şi descurajarea fluxurilor volatile de capital.
"Aprecierea nominală a cursului a reprezentat o întărire a condiţiilor monetare (...) Parţial împărtăşesc opinia că aprecierea e bazată pe fundamente, pentru că a venit nu neapărat din operaţiuni ale BNR, pe care nu le comentăm", a afirmat Isărescu, întrebat dacă vede fundamentată aprecierea leului.
Guvernatorul băncii centrale a explicat că, spre deosebire de politica Băncii Centrale Europene, BNR comentează pe marginea evoluţiei cursului de schimb, în primul rând pentru că are o politică asumată de flotare controlată şi nu de mişcare total liberă.
"Este o preocupare în ţara românească, una relativ obsesivă, ar fi nerealist să nu cometăm despre curs când toată lumea vorbeşte despre asta", a mai spus Isărescu.
Faţă de sfârşitul anului trecut, moneda naţională s-a apreciat cu aproape 5% în raport cu euro şi peste 10% faţă de dolar, în linie cu evoluţia regională.
O întărire mai puternică a consemnat forintul, în timp ce coroana cehă s-a apropiat de 4%. Excepţie face zlotul, care a suferit chiar uşoare deprecieri în primele trei luni, pentru a reveni în aprilie în zona de la finele anului trecut.
Isărescu a atras atenţia că moneda poloneză a avut un alt parcurs în 2010, când evoluţia a fost mult mai bună comparativ cu celelate monede din regiune.
Citește pe alephnews.ro: Arhivele Naționale ale Marii Britanii desecretizează documente MI5: Mărturisirile celor mai cunoscuți agenți ai Uniunii Sovietice. Cine sunt cei 5 „agenți Cambridge”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Isărescu: Nu sunt de partea măsurilor de îngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţiii excepţionale
Citește și: Leul a rămas stabil. Vezi cursul BNR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe