Macoveiu, Global Finance: N-aş începe acum un proiect de birouri în Bucureşti, cererea este redusă

Sorin Macoveiu, commercial manager Global Finance, a declarat că în prezent nu ar începe dezvoltarea unui proiect de birouri în Bucureşti, menţionând că cererea va rămâne modestă fără o economie solidă, care să favorizeze dezvoltarea companiilor, iar relocările vor domina piaţa de birouri.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Macoveiu, Global Finance: N-aş începe acum un proiect de birouri în Bucureşti, cererea este redusă

Macoveiu, Global Finance: N-aş începe acum un proiect de birouri în Bucureşti, cererea este redusă

"Din păcate, vremurile astea tulburi ne-au adus într-un loc în care nu putem să facem previziuni, să stabilim un target şi să ştim că luând măsurile potrivite ne atingem scopul. Sunt foarte mulţi factori şi totul depinde şi de nivelul de creştere economică. Pentru a avea o creştere de cerere companiile trebuie să aibă profit, să crească, să se dezvolte, pentru a avea un număr mai mare de angajaţi. Fără o economie solidă nu vom avea o creştere în sânul companiilor. Fără ca ele să-şi crească numărul de angajaţi, ceea ce înseamnă cifră de afaceri mai mare, lucrurile nu vor fi mult mai bune pentru piaţa imobiliară românească şi vom asista în continuare la relocări, la extinderi pe ici pe colo, noi intrări, dar nimic masiv, şi din păcate nu atât de multe încât să ţină pasul cu dezvoltările de clădiri de birouri", a spus Macoveiu pentru MEDIAFAX.

Global Finance deţine complexul de birouri Global City Business Park din Pipera-Tunari.

Reprezentantul fondului elen de investiţii a adăugat că dezvoltările de birouri continuă, însă în lipsa unor companii noi pe piaţă există o presiune foarte mare pe proprietarii de astfel de imobile.

"Un spaţiu ocupat într-o altă clădire înseamnă un spaţiu eliberat, devenit vacant într-o alta şi practic se creează o competiţie acerbă şi presiune pe costuri", a arătat Macoveiu.

În opinia sa, chiar şi în aceste condiţii chiriile nu vor mai scădea în perioada următoare, ci vor urma mai degrabă un trend "stabile-up" (stabil, cu tendinţă de creştere).

"Sunt situaţii în care au scăzut preţurile mult, dar nu este sustenabil. Chiar dacă lucrurile nu se vor îmbunătăţi, chiriile vor stagna. Sunt cazuri în piaţă unde chiriile au fost reduse, dar acest lucru nu a atras mai mulţi chiriaşi", a explicat Macoveiu.

Întrebat unde ar construi un proiect de birouri în Bucureşti, dacă ar fi în această situaţie, el a răspuns că nu l-ar începe acum.

"Dacă aş fi forţat însă să-l încep, ar trebui să fie un proiect bun, să aducă ceva nou. Aş alege un proiect mic, stil butic, într-o zonă centrală, care să iasă în evidenţă prin arhitectură, dar care să ofere şi condiţii bune de funcţionare. Nu cu mulţi metri pătraţi, sub 10.000 metri pătraţi", a mai arătat reprezentantul Global Finance, adăugând că alte zone alese ar putea fi cea de nord şi cea de vest, dar depinde de locaţie.

Global City Business Park, cu o suprafaţă închiriabilă de 51.000 de metri pătraţi, are în prezent un grad de ocupare de circa 51%, la mai bine de trei ani de la finalizarea lucrărilor, iar până la finele anului ţinta pe care compania şi-a propus-o este un grad de 60%.

"Îmi doresc să ajung la 60% grad de ocupare şi pentru anul viitor cam la fel, să atingem 70% grad de ocupare. Pentru noi a fost un an bun, după câţiva ani destul de grei pentru tot oraşul pe zona de birouri. Ne-am propus un ţel considerat de mulţi modest, dar pentru noi realist. L-am atins parţial şi avem mari şanse să-l atingem 100%. Dacă finalizăm tot ce avem în lucru vom atinge acest prag şi chiar îl vom depăşi", a mai precizat Macoveiu.

Complexul de birouri se află într-o zonă care nu prea a reuşit să atragă companii, în special din cauza lipsei unei staţii de metrou. În aceste condiţii, gradul de neocupare a clădirilor din această arie este de circa 50%, cel mai mare din Bucureşti, suprafaţa de birouri totală în zonă fiind de circa 210.000 de metri pătraţi.

"Chiriile din Pipera sunt cu 25-30% mai mici decât cele din centru, dar diferenţa nu este dată doar de locaţie, ci de multe ori sunt conjuncturi. Au fost clădiri care au ieşit în piaţă la un moment dat şi au beneficiat pe un termen extrem de scurt, de 6-12 luni de o conjunctură extrem de fericită, deşi nu erau în imediata vecinătate a metroului, deşi nu aveau prea multe soluţii de transport în comun la îndemână: Momentul la care au fost livrate a fost unul extrem de benefic pentru că nu exista competiţie şi automat au închiriat pe vârf sau chiar peste", a mai explicat reprezentantul Global Finance.

În Bucureşti suprafaţa de birouri moderne totalizează circa două milioane de metri pătraţi, din care în zona de Nord - Dimitrie Pompei (Platforma Pipera), Pipera-Tunari şi Floreasca-Barbu Văcărescu, funcţionează clădiri cu o arie totală de circa 640.000 de metri pătraţi.

"La o analiză a proiectelor care sunt în construcţie sau în plan, dar cu şanse mari de realizare, rezultatul nu a fost surprinzător. Dar în momentul în care vezi cifrele te gândeşti ce schimbări o să aducă faptul că 40% din spaţiile moderne de birouri sunt în jurul a două guri de metrou Aurel Vlaicu şi Pipera", a mai arătat Macoveiu.

Deşi spune că nu ştie când va fi dezvoltat un nou proiect de birouri în zona Pipera-Tunari, Macoveiu consideră că aceasta va fi următoarea destinaţie pentru investiţiile în clădiri de birouri noi, în condiţiile în care densitatea mare de construcţii din Floreasca-Barbu Văcărescu, preferata dezvoltatorilor de birouri în ultimii ani, a început deja să creeze dificultăţi legate de trafic.

"Dacă infrastructura ţine pasul cu dezvoltatorii este foarte clar că interesul se va muta spre această zonă. Ce ar însemna să se respecte PUZ-ul? Dacă vor apărea staţia de metrou, trotuarele, bulevardele noi, lărgirile de străzi, încă un pasaj la calea ferată, va exista interes şi vor apărea investitori care să construiască în zonă (...) există spaţiu suficient. Toată lumea care a investit în Pipera a avut încredere în zonă, că poţi construi eficient", a conchis Macoveiu.

Ultimul proiect de birouri finalizat în Pipera-Tunari a fost Swan Office & Technology Park, în anul 2011. În zonă au mai fost anunţate, înainte de criză, şi alte proiecte, totalizând circa 300.000 metri pătraţi, dar care au fost stopate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Acest CEO consideră că un anume tip de comportament al angajaţilor ridică mari semne de întrebare. Care este acesta şi de ce poate fi dăunător pentru echipă şi companie