Rădulescu: Cota progresivă nu e o soluţie pentru buget - va creşte impozitul total pe salarii

Revenirea la cota progresivă nu va aduce o echilibrare a bugetului, în condiţiile în care încasările din impozitul pe venit trec puţin de 3% din PIB, fiind cele mai mari în regimul de cotă unică, dar costul cu forţa de muncă ar creşte puternic, consideră directorul de audit din BNR, Eugen Rădulescu.

41 afișări
Imaginea articolului Rădulescu: Cota progresivă nu e o soluţie pentru buget - va creşte impozitul total pe salarii

Rădulescu: Cota progresivă nu e o soluţie pentru buget - va creşte impozitul total pe salarii (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Vorbim despre o marjă în care cota unică aduce mai multe venituri, în condiţiile în care impozitul pe venit nu a adus decât puţin peste 3% din PIB. Revenirea la o cotă progresivă nu va aduce în niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar (...) Ar creşte doar costul total (...) S-ar întâmpla ce s-a mai întâmplat, ori angajatorii ar plăti la negru, ori ar merge la vecinii noştri unguri, care asta se pregătesc să facă acum, să introducă cota unică", a precizat Rădulescu, prezent la conferinţa "Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti".

El a explicat că în momentul de faţă există cincii feluri de conntribuţii de asigurări plătite de angajator, trei feluri de contribuţii plătite de salariat şi 16% cotă unică, astfel că la fiecare 100 lei venit, 81,8 lei reprezintă impozite pe salarii.

"E o sumă. Dacă s-ar reveni la nivelul din 2005, respectiv cu 40%, şi fără modificarea contribuţiilor la asigurări, la 100 de lei venit ar fi 104,5 lei impozite şi taxe", a mai arătat Rădulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici