România, pe locul 17 în UE la înmatriculări auto în primele 9 luni ale anului

Piaţa auto românească s-a situat pe locul al 17-lea în UE, în stagnare, după numărul înmatriculărilor de autoturisme noi din primele nouă luni ale anului, când a scăzut cu 7,8%, însă a înregistrat în septembrie una dintre cele mai puternice creşteri din Europa.

272 afișări
Imaginea articolului România, pe locul 17 în UE la înmatriculări auto în primele 9 luni ale anului

România - pe locul 17 în UE după numărul înmatriculărilor auto din primele 9 luni (imagine: Shutterstock)

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi din România a scăzut cu 7,8% în primele nouă luni ale anului, la 57.455 de unităţi, în timp ce, în luna septembrie, indicatorul a crescut cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 8.435 de maşini, potrivit datelor prezentate marţi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate anterior pe plan local de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor.

Astfel, piaţa auto românească a înregistrat în septembrie a cincea creştere din UE, însă cele patru pieţe cu cele mai puternice evoluţii, Letonia, Lituania, Estonia şi, respectiv, Bulgaria au avut înmatriculări de sub 2.000 de autoturisme fiecare în perioada analizată.

După primele nouă luni ale anului trecut, piaţa autohtonă era tot pe locul al 17-lea în UE după numărul înmatriculărilor de autoturisme noi şi a încheiat 2010 pe locul 18.

România era, în 2007, la apogeul perioadei de expansiune economică, a opta piaţă auto din Europa. România este a 7-a ţară în UE ca populaţie şi ocupă penultima poziţie după venitul mediu pe locuitor, devansând Bulgaria.

În Uniunea Europeană, numărul înmatriculărilor de automobile noi a scăzut cu 1,1% în primele nouă luni, la 10,122 milioane de unităţi, dar a crescut cu 0,7% în septembrie, la 1,232 milioane.

Germania, cea mai mare piaţă auto europeană, a înregistrat o creştere de 10,8% în primele nouă luni, la 2,4 milioane de maşini noi înmatriculate.

Cota de piaţă a Dacia în UE a scăzut uşor în primele nouă luni, la 1,8%, de la 1,9% în aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce numărul înmatriculărilor de autoturisme noi produse de companie a coborât cu 7%, de la 193.354 la 179.849.

În septembrie, înregistrările Dacia în UE au urcat cu 16%, de la 15.431 la 17.901, cota de piaţă a constructorului român, membru al grupului Renault, crescând de la 1,3% la 1,5%.

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi produse de grupul Renault a scăzut cu 9,2% în primele nouă luni, la de la 1,057 milioane la 960.285 de unităţi, în timp ce, în luna septembrie, concernul francez a înregistrat 108.405 înmatriculări, în urcare cu 1,5% de la 106.736 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dintre marile grupuri auto, BMW şi Volkswagen au înregistrat cele mai puternice creşteri în primele nouă luni în UE, de 10,6%, respectiv 7,9%. PSA Peugeot-Citroen a înregistrat o scădere de 7,7%, iar Ford de 4,8%. Fiat a scăzut cu 12%, Toyota a coborât cu 8,9%, iar Daimler (Mercedes-Benz) a înregistrat o creştere de 1,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici