Situaţia din Libia scumpeşte ţiţeiului: Preţul petrolului Brent a atins cel mai ridicat nivel de după august 2008

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a atins joi cel mai ridicat nivel de după august 2008, de aproape 119,8 dolari pe baril, din cauza temerilor că tensiunile sociale din Libia s-ar putea extinde în alte state producătoare de ţiţei din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

117 afișări
Imaginea articolului Situaţia din Libia scumpeşte ţiţeiului: Preţul petrolului Brent a atins cel mai ridicat nivel de după august 2008

Situaţia din Libia scumpeşte ţiţeiului: Preţul petrolului Brent a atins cel mai ridicat nivel de după august 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotaţia petrolului Brent a crescut cu şase dolari, la 117,25 de dolari pe baril, până la ora 9:02 GMT, după ce a atins pentru o scurtă perioadă 119,79 de dolari pe baril, maximul de după august 2008, potrivit Reuters. În 90 de minute până la ora 8:00 GMT, preţul a urcat cu aproape şapte dolari.

Cotaţia petrolului destinat pieţei din SUA a crescut cu 4,31 de dolari, la 102,41 de dolari pe baril, până la ora 9:03 GMT, după ce în cursul şedinţei de tranzacţionare a atins cel mai ridicat nivel de după septembrie 2009, de 103,41 de dolari pe baril.

Unii analişti apreciază că preţul ţiţeiului Brent ar putea creşte la 158 de dolari pe baril anul acesta, mult peste maximul de 147,5 dolari pe baril atins în 2008, iar cotaţia petrolului destinat pieţei americane ar putea urca la 159 de dolari pe baril.

Producţia de petrol a Libiei, în mod normal de 1,6 milioane de barili pe zi, s-a redus cu 400.000 de barili pe zi din cauza revoltei populaţiei, potrivit calculelor Reuters.

Libia reprezintă al doisprezecelea mare exportator de ţiţei la nivel mondial.

Goldman Sachs consideră că pieţele petrolului sunt influenţate de teama că tensiunile sociale se vor extinde în alte state producătoare de petrol, iar alte întreruperi ale producţiei ar putea genera o penurie de ţiţei, ceea ce va duce la raţionalizarea livrărilor.

În Libia, regimul lui Muammar Kadhafi a pierdut controlul unor regiuni din estul ţării, bogate în petrol ale statului, dar rămâne hotărât să înăbuşe revolta care s-a soldat deja cu sute de morţi din 15 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici