Ion Cristoiu: Doar dezbaterea eşecului de la Parlamentare poate transforma Congresul PNL într-un moment de relansare a partidului

  • Ion Cristoiu: Măsurile, dar mai ales atmosfera de relaxare, au dat posibilitatea să se reia discuţia despre Congres şi chiar să se avanseze o dată a acestuia: 15 septembrie 2021. N-a fost adus mai aproape nu din cauza Pandemiei, ci din cauza Statutului.
  • Ion Cristoiu: Printr-o manipulare şmecheră, la care a pus umărul şi Klaus Iohannis, rezultatul obţinut de PNL la scrutinul din 6 decembrie 2020 a trecut drept o victorie. În realitate, alegerile au fost un dezastru.
  • Ion Cristoiu: Congresul de anul acesta trebuie să dezbată cauzele eşecului de la parlamentare. Şi, aş spune, insuccesele de pînă acum ale PNL în Guvernarea de după alegeri. Îmi poate spune cineva prin ce măsuri aparte s-a deosebit PNL de celelalte două colege de Guvernare?
399 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Doar dezbaterea eşecului de la Parlamentare poate transforma Congresul PNL într-un moment de relansare a partidului

Ion Cristoiu: Doar dezbaterea eşecului de la Parlamentare poate transforma Congresul PNL într-un moment de relansare a partidului

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în perioada premergătoare Congresului, atât la nivel central, cât şi la nivel local, liberalii trebuie să dezbată eşecul de la alegerile parlamentare de anul trecut pentru a transforma reuniunea într-un moment de relansare a partidului, altfel existând riscul ca PNL să repete experienţa de la scrutinul din 2020.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Printre alte efecte nebănuite ale Pandemiei s-a numărat şi suspendarea bătăliei pentru şefia PNL. Ultimul Congres a avut loc în 17 iunie 2017. Potrivit Statutului, următorul Congres ar fi trebuit ţinut în iunie 2021. Restricţiile determinate de Pandemie au dus la suspendarea discuţiilor despre ţinerea Congresului anul acesta. O reuniune atît de importantă nu se putea desfăşura online. Se impunea prezenţa fizică fie şi pentru a face din Congres un moment de relansare mediatică a PNL.

Măsurile, dar mai ales atmosfera de relaxare, au dat posibilitatea să se reia discuţia despre Congres şi chiar să se avanseze o dată a acestuia: 15 septembrie 2021. N-a fost adus mai aproape nu din cauza Pandemiei, ci din cauza Statutului:
Congresului trebuie să-l premeargă reuniunile de alegeri în filiale.

Despre importanţa Congresului PNL m-am pronunţat în mai multe rînduri la televiziuni, dînd curs unui interes în creştere al presei faţă de subiect. Cornel Nistorescu, de exemplu, a ţinut să mă aibă invitat prin telefon pe această temă la emisiunea Tu ce zici? a ziarului Cotidianul.

Deoarece nu m-am pronunţat pînă acum în scris în graniţele unui comentariu la rubrica Gîndurile lui Cristoiu de pe cristoiublog.ro voi consacra primul meu text dedicat bătăliei din PNL (de care sînt sigur mă voi ocupa de acum încolo) principalei dezbateri care trebuie să anime de acum încolo viaţa PNL pînă la Congres:

De ce a pierdut PNL alegerile din 6 decembrie 2020.

Printr-o manipulare şmecheră, la care a pus umărul şi Klaus Iohannis, rezultatul obţinut de PNL la scrutinul din 6 decembrie 2020 a trecut drept o victorie. În realitate, alegerile au fost un dezastru. Reiau cîteva din argumentele tezei susţinute de mine cu înverşunare de la scrutin încoace:

1) Procentajul de 25 % a fost înfăţişat ca fiind cel mai bun din istoria postdecembristă a PNL. Numai că la scrutin nu s-a prezentat PNL de pe vremuri, ci un partid nou, numit PNL, alcătuit din două partide de Guvernămînt:
PNL şi PDL.

Fuziunea lor din 2014, însemnînd dispariţia unui partid care a dat un preşedinte şi a guvernat, ţara a fost justificată prin necesitatea de a avea pe partea Dreaptă un singur partid, un partid puternic, în stare să concureze cu PSD de pe partea Stîngă. În aceste condiţii, PNL a avut un scor sub cel presupus de însumarea scorurilor pe care le-ar fi obţinut cele două partide dacă ar fi concurat separat.

2) După mai mult de un deceniu de guvernare de Stînga, ar fi fost de aşteptat ca un partid de Dreapta, precum PNL, singurul autentic de Dreapta (USRPLUS e un partid de Stînga confuză, iar UDMR e un partid al maghiarilor din România şi de pretutindeni) să spulbere PSD obţinînd o majoritate absolută în Parlament. PNL s-a situat pe locul al doilea, după PSD.

3) Electoratul anti PSD a fost împărţit de PNL cu un partid înfiinţat abia în 2019. Marele partid, reînfiinţat în 1990, a reuşit cu greu să obţină procente în plus faţă de USRPLUS.

4) Toate planurile PNL, impuse de Klaus Iohannis, s-au bazat pe o Guvernare în jurul PNL. Din cauza scorului puchinos obţinut, PNL a intrat într-un guvern de colaborare.

Printre alte şmecherii de înfăţişare a unui dezastru drept o victorie s-a numărat şi argumentul că PNL a ajuns la guvernare prin alegeri.
Nimic mai anapoda.
PNL a participat la alegeri ca partid de Guvernămînt. El a guvernat România din octombrie 2019. Nu putem considera că după alegeri PNL a ajuns la Guvernare. Putem considera însă că după alegeri PNL a fost obligat să împartă cu USRPLUS guvernarea pe care o exercita de un an.
Aşadar, alegerile parlamentare au fost un dezastru.

Conducerea partidului e deţinută, din iunie 2017, de echipa condusă de Ludovic Orban.
Ce succese electorale a avut această echipă?
Nici unul.
Prezidenţialele au fost cîştigate de Klaus Iohannis din partea Sistemului instituţiilor de forţă.
Parvenirea la Guvernare din octombrie 2019 a fost şi ea opera Sistemului.

Congresul de anul acesta trebuie să dezbată cauzele eşecului de la parlamentare.
Şi, aş spune, insuccesele de pînă acum ale PNL în Guvernarea de după alegeri.
Îmi poate spune cineva prin ce măsuri aparte s-a deosebit PNL de celelalte două colege de Guvernare?

Nu spun că actuala conducere trebuie să lase locul unei alte conduceri la Congres.
Spun că în perioada premergătoare Congresului, atît la nivel central, cît şi la nivel local, trebuie să se dezbată eşecul de la alegerile parlamentare. Cauze, responsabili, soluţii.
Pentru că doar această dezbatere poate face din Congres un moment de relansare a partidului.
Dacă nu se pleacă de la realitatea dezastrului electoral şi nu se descoperă cauzele, Congresul nu are cum să decidă măsurile necesare astfel încît în 2024 să nu se mai repete dezastrul din 2020.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici