Atentat la aeroportul militar din Kabul, soldat cu victime în rândul civililor - GALERIE FOTO

Cel puţin trei civili au fost ucişi marţi şi patru militari străini au fost răniţi într-un atentat cu maşină-capcană comis în faţa intrării în baza aeriană militară a NATO de la aeroportul din Kabul, au anunţat Ministerul de Interne şi NATO.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Atentat la aeroportul militar din Kabul, soldat cu victime în rândul civililor - GALERIE FOTO

Atentat la aeroportul militar din Kabul, soldat cu victime în rândul civililor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Explozia a ucis trei civili afgani care treceau pe acolo şi a rănit alţii şase" dintre care unul este "în stare critică", a precizat Sayed Abdul Ghafar Sayedzada, şeful anchetei poliţiei din Kabul.

"Trei militari americani şi un belgian", au fost de asemenea răniţi, potrivit colonelului Koziel Bart, purtător de cuvânt al forţei NATO în regiune, ISAF.

"Am văzut trei vehicule 4x4 îndreptându-se către baza ISAF şi când au ajuns în faţa blocurilor de beton care blocau accesul la intrarea principală, s-a produs o explozie", potrivit unui comerciant al cărui magazin se afla în apropiere.

Un purtător de cuvânt al insurgenţilor islamişti, Zabihullah Mujahid, a revendicat atacul la AFP.

Potrivit acestuia, un kamikaze "a desfăşurat un atac sinucigaş cu un vehicul 4X4 încărcat cu 500 kilograme de explozibil (...) Trei vehicule militare americane au fost distruse şi 25 de americani ucişi".

Talibanii exagerează frecvent bilanţurile operaţiunilor lor.

Kabul este din nou ţinta atacurilor de la începtul verii, ultimul având loc luni, când o rachetă a ucis trei civili, după ce a căzut peste o casă.

În urmă cu câteva săptămâni, două atentate sinucigaşe revendicate de talibani au vizat sediul NATO din centrul capitalei afgane.

La 15 august, un kamikaze a detonat o maşină capcană în faţa intrării în cartierul general al ISAF, provocând moartea a şapte civili şi rănirea a 91 de persoane.

La 18 august, un atac împotriva unui convoi cu provizii al NATO în apropiere de centrul oraşului s-a soldat cu zece morţi, dintre care nouă civili şi un militar ISAF.

Aceste două atacuri s-au produs cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale şi regionale de la 20 august, pe care talibanii au promis că le vor perturba.

În ziua scrutinului, violenţele au fost relativ limitate dar frica, împreună cu dezamăgirea afganilor faţă de clasa politică, a favorizat absenteismul, rata participării nefiind încă dezvăluită, la 20 de zile după scrutin.

Rezultate parţiale după încheierea numărătorii în trei sferturi din birourile de vot încredintează în prezent cu un avans confortabil pe preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, în faţa principalului său rival, fostul ministru de Externe, Abdullah Abdullah.

Cei doi îşi revendică victoria începând din a doua zi după scrutin, reclamând totodată numeroase fraude electorale şi deschizând calea unei grave crize politice.

Pentru a câştiga din primul tur, un candidat are nevoie de peste 50 la sută din voturi. Noi rezultate parţiale sunt aşteptate marţi.

Karzai a fost instalat la putere la sfârşitul lui 2001 de coaliţia internaţională condusă de americani, care i-a îndepărtat de la putere pe talibani.

În ultimele luni, atacurile talibanilor s-au intensificat în toate statele, în pofida prezenţei a circa 100.000 de militari străini, care înregistrează pierderi record.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune