Berlusconi răspunde criticilor jurnaliştilor prin procese

Premierul italian Silvio Berlusconi, care guvernează cu o majoritate solidă, are influenţă asupra postului naţional RAI şi deţine cele mai importante reţele de televiziune ale ţării, răspunde criticilor jurnaliştilor prin procese în instanţă, relatează International Herald Tribune.

20 afișări
Imaginea articolului Berlusconi răspunde criticilor jurnaliştilor prin procese

Berlusconi răspunde criticilor jurnaliştilor prin procese (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ultimii ani, Berlusconi a dat în judecată atât publicaţia The Economist, pentru că a scris că acesta nu ar fi "potrivit să conducă Italia", cât şi pe jurnalistul britanic David Lane, pentru cartea sa din 2004 "Umbra lui Berlusconi", care explora originile averii sale şi nota că unii dintre asociaţii săi au fost investigaţi pentru legături cu mafia.

Berlusconi a pierdut aceste procese în prima instanţă, dar a făcut apel sau are posibilitatea să mai facă acest lucru.

În prezent, o curte inferioară din Milano urmează să se pronunţe marţi într-un proces de calomnie, intentat de un asociat apropiat al lui Berlusconi împotriva autorului american Alexander Stille, unul dintre cei mai cunoscuţi critici anglofoni ai prim-ministrului italian.

Berlusconi nu este singurul care dă în judecată jurnalişti. Politicieni, magistraţi şi persoane publice intentează procese împotriva acestora atât de des, încât Federaţia Naţională Italiană de Presă are un "fond de solidaritate" pentru a ajuta în legătură cu taxele legale şi cu daunele.

"Este una dintre tehnicile de intimidare ale clasei politice", a spus Franco Abruzzo, profesor de jurnalism şi fost editor la cotidianul financiar Il Sole 24 Ore.

La rândul său, referindu-se la Berlusconi, jurnalistul britanic David Lane a afirmat: "Ceea ce face diferenţa este că el este cel mai puternic politician şi cel mai bogat om. (...) El controlează presa. El lucrează de pe o poziţie de putere maximă".

Pe de altă parte, avocatul lui Berlusconi, Nicolo Ghedini, a afirmat că ziarele italiene rareori pedepsesc jurnaliştii care greşesc, aşa că persoanele publice sunt nevoite să îşi apere numele în instanţă.

"Cum se face că un jurnalist ar trebui să aibă dreptul să defăimeze?", a adăugat el.

Conform legii italiene, chiar publicarea informaţiei potrivit căreia cineva a fost investigat poate să fie considerată calomnie.

Cu toate acestea, procesele de calomnie sunt greu de câştigat. Totuşi, Stille şi alţi jurnalişti cred că este vorba nu atât de intenţia de a câştiga procesul, cât de intimidare a jurnaliştilor şi instituţiilor de presă prin perspectiva unui proces lung şi costisitor, în cazul în care aceştia scriu ceva nefavorabil.

Jurnalistul David Lane a declarat că se gândeşte să elimine toate referirile la Berlusconi din ediţia italiană a viitoarei sale cărţi despre Mafia. "Sunt prea obosit să-mi cheltuiesc propriii bani", a spus el. "Nu câştigi nici o medalie dacă eşti dat în judecată de Berlusconi", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici