- Home
- Externe
- SEUL, (16.07.2012, 07:05)
- Valentin Vidu - Mediafax ,
Comandantul armatei nord-coreene, eliberat din funcţie de către Kin Jong-un
Comandantul armatei nord-coreene Ri Yong-ho a fost "eliberat din funcţie din cauza unei boli", a anunţat luni agenţia de presă oficială din Coreea de Nord (KCNA), o hotărâre neaşteptată, în urma căreia este înlăturat unul dintre liderii cercului de apropiaţi ai lui Kim Jong-un.
Urmărește
1361 afișări
Kim Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ri Yong-ho este considerat unul dintre personajele-cheie care l-au susţinut pe tânărul lider în cursul perioadei de tranziţie din Coreea de Nord, în urma morţii tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie.
Ri Yong-ho, unul dintre personajele centrale ale regimului, devenit şef al armatei în 2009, a fost văzut în ultimele luni însoţindu-l pe Kim Jong-un în cursul vizitelor efectuate la baze militare.
În cadrul unei reuniuni a Biroul Politic a partidului unic aflat la putere, el a hotărât "să îl elibereze pe Ri Yong-ho din toate funcţiile din cauza unei boli", a precizat agenţia de presă, citată la Seul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Arhivele Naționale ale Marii Britanii desecretizează documente MI5: Mărturisirile celor mai cunoscuți agenți ai Uniunii Sovietice. Cine sunt cei 5 „agenți Cambridge”
-
Sebastian Burduja îl atacă pe Ilan Şor: Să stea liniştit, România are grijă de ea şi de fraţii de peste Prut
-
Starbucks impune o nouă regulă în cafenele: Cumpără ceva sau pleacă
-
George Simion, ales vicepreşedinte al Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni
Aceste funcţii erau cele de "membru al prezidiului Biroului Politic, membru al Biroului Politic, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea şi vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale", a precizat agenţia.
Partidul Muncitorilor din Coreea este partidul unic aflat la putere în Coreea de Nord.
Kim Jong-un a preluat puterea după moartea tatălui său Kim Jong-il, în decembrie.
Ri Yong-ho a fost unul dintre cele şapte cadre superioare ale partidului şi armatei care l-au însoţit pe Kim Jong-un alături de dricul tatălui său anul trecut.
De asemenea, Ri Yong-ho a fost văzut, în fundal, în cadrul ceremoniei de omagiu adus de Kim Jong-un bunicului său Kim Il-sung, la marcarea morţii acestuia, în 1994.
Tensiunile din Peninsula Coreeană sunt intense după eşecul lansării unei rachete cu rază lungă de acţiune, în aprilie, de către Coreea de Nord, considerată de către Statele Unite şi aliaţii lor un test de rachetă balistică deghizat.
Coreea de Nord a denunţat luna trecută organizarea unor manevre americano-sud-coreene la frontiera dintre cele două Corei, calificându-le drept "provocare" şi pronunţându-se în favoarea "unei noi consolidări a disuasiunii sale nucleare".
În opinia unor analişti, tânărul lider ar putea să îşi conducă ţara într-o nouă direcţie, în timp ce alţii apreciază că lansarea eşuată a unei noi rachete în aprilie înseamnă, în mod evident, continuarea izolării internaţionale a ţării.
Phenianul afirmă că are nevoie de arme nucleare pentru a se apăra împotriva unei ameninţări atomice americane, dar doreşte, în principiu, să renunţe la arsenalul său în cadrul unui acord internaţional.
Negocierile între şase ţări asupra acestui subiect, grup din care fac parte cele două Corei, China, Statele Unite, Rusia şi Japonia, se află în imaps din decembrie 2008.
Conform unui acord încheiat în septembrie 2005 în cadrul negocierilor între cele şase ţări, Phenianul a acceptat să îşi anihileze programele nucleare în schimbul unor concesii diplomatice şi economice şi unor garanţii de securitate. Dar Nordul a procedat la două teste nucleare, în 2006 şi 2009.
Coreea de Nord a dat însă asigurări sâmbătă că este pregătită să reia negocierile în cadrul grupului de şase ţări asupra domeniului nuclear, fără să evoce condiţii prealabile unei reveniri la masa negocierilor.
Citește pe alephnews.ro: TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe