LIVE-TEXT  Video Criza din Taiwan, ziua 2. Pelosi a părăsit Taiwanul / China a impus blocadă maritimă şi aeriană asupra Taiwanului. Nancy Pelosi a fost decorată de preşedintele Taiwanului. Serghei Lavrov:„vizita lui Pelosi în Taiwan este o încercare intenţionată pentru a irita China”

  • Nancy Pelosi, decorată cu medalia „Ordinul Norilor Favorabili”.
  • China a impus blocadă Taiwanului, declarând că efectuează exerciţii militare navale şi aeriene
  • Armata din Taiwan creşte nivelul de alertă
  • China îl chemă pe ambasadorul SUA. Viceministrul chinez de externe Xie Feng a spus că vor exista consecinţe grave
34870 afișări

Nancy Pelosi a părăsit Taiwanul

Demnitara americană va merge în Seul. Şeful de stat al Coreei de Sud, Yoon Seok-yeol, este în vacanţă în timpul vizitei politicenei (1-5 august), aşa că cel mai probabil cei doi nu se vor întâlni.

Ministrul rus de Externe crede că „vizita demnitarei Pelosi în Taiwan este o încercare intenţionată pentru a irita China” 

Serghei Lavrov se află într-o vizită în Myanmar şi nu a ratat ocazia de a critica SUA pentru „mişcarea” diplomatică a politicienei Nancy Pelosi. 

„Nu văd vreun alt motiv pentru a crea un asemenea disconfort aproape fără motiv, ştiindu-se foarte clar ce înseamnă asta (vizita n.red.) pentru Republica Populară Chineză”, a declarat Lavrov, conform Reuters. 

 

China avertizează companiile aeriene să nu mai zboare deasupra Taiwanului

 

O notificare oficială a fost trimisă marţi seara târziu, ora Hong Kong-ului, desemnând şase zone din spaţiul aerian drept "zone de pericol", potrivit transportatorilor care au primit mesajul şi lui Jang Chang Seog, un oficial al Ministerului coreean al Transporturilor. Zborurile vor fi restricţionate între orele 12:00 din 4 august şi 12:00 din 7 august.

Doamna Pelosi a zburat la Taipei marţi târziu, fiind cel mai înalt politician american care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani, ceea ce a determinat China să condamne vizita şi să prezinte o serie de răspunsuri economice şi militare.

China consideră insula, o democraţie vibrantă şi un furnizor cheie de semiconductori, ca fiind parte a ţării. Taiwanul rămâne cea mai sensibilă problemă între SUA şi China, cu potenţialul de a declanşa într-o zi un conflict militar. 

 

Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan postează imagini cu echipamente militare cu un mesaj către China 

China a impus blocadă Taiwanului, declarând că efectuează exerciţii militare navale şi aeriene 

Guvernul Taiwanului tocmai a condamnat ferm planurile Chinei de exerciţii militare din jurul insulei ca principalul răspuns al Beijingului la vizita lui Pelosi.

Astfel de exerciţii „au invadat spaţiul teritorial al Taiwanului” şi „duce la o blocare a spaţiului aerian şi maritim al Taiwanului”, a comunicat armata.

 

Armata din Taiwan creşte nivelul de alertă

 

Cu puţin timp înainte ca Pelosi să se întâlnească cu preşedintele Tsai, cabinetul din Taiwan a anunţat că armata insulei şi-a crescut nivelul de alertă. 

Autorităţile vor pune în aplicare planuri pentru „a asigura siguranţa şi stabilitatea în jurul insulei” - un răspuns la anunţul Chinei de a organiza trei zile de exerciţii militare în jurul insulei începând de joi.

Cabinetul taiwanez a adăugat că cetăţenii ar trebui să fie calmi. 

 

Nancy Pelosi, decorată cu medalia „Ordinul Norilor Favorabili”

 

Preşedintele Tsai a spus că îi acordă lui Pelosi  „Order of Propitious Clouds” (Ordinul Norilor Favorabili)  pentru a mulţumi SUA pentru sprijinul acordat. 

Ordinul Norilor Favorabili este un ordin civil al Taiwanului. Medalia are o imagine simbolică cu nori de bun augur. Acest ordin a fost instituit în anul 1941.

Pelosi a spus că a fost onorată să accepte în numele guvernului SUA.

"Suntem atât de mândri de conducerea dvs.; o femeie preşedinte într-una dintre cele mai libere societăţi din lume. Cu o imensă admiraţie pentru conducerea dvs. şi cu mare umilinţă personală accept acest premiu", a spus Pelosi.

 

Interes uriaş pentru vizita lui Pelosi pe internetul chinezesc
Pe platforma chineză Weibo, toate căutările de top sunt legate de călătoria lui Pelosi în Taiwan.

 

Cine recunoaşte Taiwanul?


China consideră Taiwanul drept o provincie separatistă pe care a promis că o va recupera cu forţa dacă este necesar.

Dar liderii Taiwanului susţin că este un stat suveran.

Are propria sa constituţie, lideri aleşi în mod democratic şi aproximativ 300.000 de soldaţi activi în forţele sale armate. Guvernul Republicii Chineze (ROC) al lui Chiang Kai-shek, care a fugit de pe continent în Taiwan în 1949, a pretins la început că reprezintă întreaga China, pe care intenţiona să o reocupe.

Taiwan a deţinut statutul de membru  în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi a fost recunoscut de multe naţiuni occidentale că are singurul guvern chinez legitim. 

Dar în 1971, ONU a schimbat recunoaşterea diplomatică la Beijing şi guvernul Republicii Chineze a fost forţat să plece.

De atunci, numărul ţărilor care recunosc diplomatic guvernul ROC a scăzut drastic la aproximativ 15.

Având în vedere diviziunea uriaşă dintre aceste două poziţii, majoritatea celorlalte ţări par să accepte cu bucurie actuala ambiguitate, prin care Taiwanul are practic toate caracteristicile unui stat independent, chiar dacă statutul său juridic rămâne neclar.

 

SUA vor plăti preţul, avertizează China
 

În timpul discuţiei sale cu ambasadorul american Nicholas Burns, viceministrul de externe Xie Feng a exprimat „proteste puternice”. 

„Mişcarea este de natură extrem de flagrantă, iar consecinţele sunt extrem de grave”, a spus el.

El a spus că SUA vor „plăti preţul propriilor greşeli” şi a îndemnat Washingtonul să „abordeze imediat greşelile sale şi să ia măsuri practice pentru a anula efectele adverse cauzate de vizita lui Pelosi în Taiwan”, a raportat Xinhua.

 

„Susţinem călătoria”, spune senatorul republican în timp ce Pelosi atrage sprijinul bipartizanilor


 
Senatorul republican Dan Sullivan a devenit ultimul dintre oponenţii politici ai lui Nancy Pelosi care a susţinut călătoria ei în Taiwan.

„ Partidul Comunist Chinez  nu poate să dicteze liderilor americani unde pot şi nu pot călători”, a spus el într-o conferinţă de presă.

„Părerea mea – şi cred că a mai multor senatori – este că ar trebui să închidem rândurile acum şi să nu lăsăm Partidul Comunist Chinez să încerce să creeze diviziuni între aleşii americani sau Casa Albă. 

„Ea este acolo, sprijinim călătoria”. 

 

China îl chemă pe ambasadorul SUA. Viceministrul chinez de externe Xie Feng a spus că vor exista consecinţe grave 


 
Ministerul de Externe al Chinei l-a convocat pe ambasadorul SUA de la Beijing, Nicholas Burns, pentru a protesta împotriva călătoriei lui Nancy Pelosi în Taiwan.

Viceministrul chinez de externe, Xie Feng, a declarat că natura vizitei lui Pelosi a fost „vicioasă” şi a avertizat cu privire la consecinţe grave. El a spus că China nu va sta cu mâinile în braţe.

Pelosi, care a sosit marţi  în Taiwan, este de aşteptat să aibă întâlniri cu preşedintele şi parlamentul. Ea a spus că vrea să onoreze „angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democraţia din Taiwan”.

 

Ce oficial american de rang înalt a mai vizitat Taiwanul?


Pelosi nu este primul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care a vizitat Taiwan şi, de asemenea, nu este singurul congresmen american care a călătorit acolo în acest an.

În 1997, preşedintele republican Newt Gingrich a vizitat teritoriul insulei la scurt timp după ce a făcut o călătorie pentru a se întâlni cu liderul chinez la Beijing.

În aprilie, şase congresmeni americani de top au făcut o vizită surpriză în Taiwan.  

În mod oficial, SUA nu au relaţii cu Taiwan. Dar teritoriul insular este considerat un partener comercial important pentru SUA. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici