Curtea Constituţională din Thailanda invalidează alegerile legislative din februarie

Curtea Constituţională din Thailanda a invalidat, vineri, alegerile legislative din 2 februarie, adâncind şi mai mult impasul în care se află Guvernul într-un moment în care presiunea străzii s-a redus.

159 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională din Thailanda invalidează alegerile legislative din februarie

Curtea Constituţională din Thailanda invalidează alegerile legislative din februarie (Imagine: Mediafax Foto)

"Alegerile din 2 februarie nu sunt valide", a declarat un purtător de cuvânt al Curţii, Pimol Thampitakpong.

Judecătorii Curţii Constituţionale, care au luat această decizie cu şase voturi pentru şi trei împotrivă, s-au bazat pe faptul că votul nu a putut fi organizat în 28 de circumscripţii în care candidaţii au fost împiedicaţi de manifestanţi să se înregistreze.

"Nu au fost alegeri în 28 de circumscripţii", a subliniat Pimol Thampitakpong.

Premierul Yingluck Shinawatra şi partidul aflat la putere Puea Thai sunt ameninţaţi cu o serie de proceduri judiciare.

Ele sunt lansate de opozanţi, care nu şi-au pierdut speranţa îndepărtării de la putere a Guvernului, în principal pe baza unor decizii judiciare, manifestaţiile calmându-se după patru luni.

Decizia de vineri apare astfel ca o victorie pentru opozanţii Guvernului.

Această decizie creează dificultăţi Guvernului, obligat să se ocupe doar de afacerile curente în absenţa unui nou Parlament.

În pofida acalmiei crizei din stradă (soldată cu 23 de morţi şi sute de răniţi), nu se profilează nicio ieşire din criză, actorii politici aşteptând cu toţii decizia judiciară care să o oblige pe premierul Yingluck Shinawatra să plece.

Opoziţia, care nu a câştigat niciun scrutin general în 20 de ani, îi reproşează lui Yingluck că este marioneta fratelui său Thaksin, prim-ministru victimă a unei lovituri de stat în 2006 şi urmărit pentru corupţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici