Gruparea islamistă Boko Haram a ucis peste 7.300 de civili de la începutul lui 2014, anunţă ONU

Gruparea islamistă Boko Haram a ucis peste 7.300 de civili în Nigeria şi ţările vecine de la începutul lui 2014, dintre care 1.000 numai în acest an, a anunţat luni un oficial al Naţiunilor Unite, relatează Voice of America.

188 afișări
Imaginea articolului Gruparea islamistă Boko Haram a ucis peste 7.300 de civili de la începutul lui 2014, anunţă ONU

Gruparea islamistă Boko Haram a ucis peste 7.300 de civili de la începutul lui 2014, anunţă ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În plus, potrivit adjunctului secretarului general al ONU pentru afaceri umanitare, Kyung-wha kang, 300 de şcoli au fost avariate sau distruse de către Boko Haram, care înseamnă "educaţia occidentală este un păcat".

La rândul său, Mohamed Ibn Chambas, reprezentantul special al ONU pentru Africa de Vest, a anunţat că deşi ofensiva trupelor Nigeriei, Ciadului, Camerunului şi Nigerului a slăbit forţa Boko Haram, cu toate acestea gruparea islamistă rămâne o ameninţare, îndeosebi după ce a jurat credinţă organizaţiei extremiste sunnite Stat Islamic (SI).

"Depunerea, recent, a unui jurământ de credinţă de către Boko Haram faţă de (organizaţia extremistă sunnită) Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), fie pentru publicitate sau pentru a obţine sprijinul SIIL, reprezintă (...) un motiv de îngrijorare, deoarece indică în mod clar faptul că agenda Boko Haram nu se limitează la Nigeria", a spus Chambas.

Negocieri sunt în curs de desfăşurare la Consiliul de Securitate al ONU asupra unui proiect de rezoluţie privind autorizarea unei forţe multinaţionale pentru combaterea Boko Haram.

Potrivit ambasadorului francez la ONU, François Delattre, proiectul de rezoluţie a fost prezentat de membrii africani ai Consiliului, şi anume Nigeria, Ciad şi Angola.

"Lupta (împotriva Boko Haram) trebuie să continue", a subliniat diplomatul francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici