INCIDENTELE care ar fi putut declanşa un conflict militar între Rusia şi Occident

Căutarea unui submarin militar străin, probabil rus, în apropierea portului Stockholm, o posibilă coliziune între o aeronavă cu 132 de oameni la bord şi un avion militar rus şi răpirea unui oficial estonian de pe teritoriul unui stat membru reprezintă incidente care s-au petrecut în ultimele luni şi care ar fi putut conduce la un conflict militar direct între Rusia şi Occident.

Urmărește
9353 afișări
Imaginea articolului INCIDENTELE care ar fi putut declanşa un conflict militar între Rusia şi Occident

INCIDENTELE care ar fi putut declanşa un conflict militar între Rusia şi Occident (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Concluzia aparţine unui raport publicat de reţeaua European Leadership Network (ELN) privind numeroasele incidente ce au avut de la declanşarea tensiunilor dintre Rusia şi Occident, ca urmare a crizei din Ucraina şi a anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, informează CNN.

Acest raport publicat de European Leadership Network, ce îşi are sediul la Londra şi regrupează foşti oficiali politici europeni, evidenţiază o listă a peste 40 de "incidente militare între Rusia şi Occident" petrecute între martie şi octombrie 2014, menţionându-se că oricare dintre acestea ar fi putut conduce la declanşare unui conflict militar direct.

Incidentele sunt clasate pe categorii: "cu grad ridicat de risc" (culoarea roşie), "importante" (culoarea mov) sau "normale".

Căutarea submarinului de mari dimensiuni, observat de armata suedeză în apropierea portului Stockholm, posibila coliziune între avionul de linie scandinav şi cel militar rusesc, precum şi răpirea oficialului estonian se numără printre incidentele cu grad ridicat de risc.

Iată o listă a acestor incidente, conform CNN:

3 martie

- Un avion al companiei aeriene scandinave SAS, care a decolat de la Copenhaga cu destinaţia Roma având 132 de pasageri la bord, a fost la un pas de coliziune cu un avion militar de recunoaştere rus. Incidentul s-a produs la aproximativ 50 de mile sud-est de oraşul suedez Malmö. "Coliziunea a fost evitată, se pare, datorită bunei vizibilităţi şi vigilenţei piloţilor avionului de linie", potrivit raportului.

Potrivit presei scandinave, cele două aparate au trecut la o distanţă de 90 de metri unul de celălalt. Avionul rus nu şi-a anunţat poziţia, dar a fost identificat de un radar şi controlorii de trafic aerian danezi au alertat echipajul avionului de linie, care ulterior a deviat de la traiectorie.

12 aprilie

- Un avion militar rusesc a survolat de 12 ore nava americană USS Cook, aflată în Marea Neagră. Incidentul a fost raportat de Pentagon

23 aprilie

- Un avion militar rusesc a făcut manevre periculoase, inclusiv să demontreze că este armat, în apropierea unei aeronave de recunoaştere din Statele Unite, în Marea Ohotsk (Asia Răsăriteană).

Iunie

- Un avion de vânătoare al forţelor armate ruse a realizat o simulare a unui atac asupra insulei daneze Bornholm.

16 iulie

- Avioane militare ruseşti au interceptat o aeronavă de recunoaşte suedeză în spaţiul aerian internaţional. Se pare că avioanele ruseşti zburau la doar zece metri distanţă de suedezi.

18 iulie

- Avioane militare ruseşti au urmărit o aeronavă americană în spaţiul aerian suedez. Suedia nu a aperobat în prealabil intrarea avionului american în spaţiul său aerian.

5 septembrie

- Parchetul din Estonia a anunţat că un poliţist a fost "capturat de persoane necunoscute venite din Rusia, în timp ce era în serviciu pe teritoriul eston" şi "luat cu forţa, sub ameninţarea armelor". Incidentul a avut loc la două zile după o vizită istorică a preşedintelui american Barack Obama la Tallinn care viza reasigurarea Ţărilor Baltice cu privire la un angajament al Statelor Unite faţă de securitatea lor, în cadrul NATO, unde sunt membre.

Poliţistul Eston Kohver a fost prezentat ulterior de televiziunea rusă cu cătuşe la mâini şi figura sobră, în timp ce era luat de membri mascaţi ai forţelor de securitate. Potrivit FSB (serviciul de securitate rus), asupra estonului a fost găsit un pistol, muniţie, 5.000 de euro şi "echipament special pentru înregistrări ilegale", precum şi "material destinat aparent unei misiuni de spionaj".

7 septembrie

- Fregata canadiană NCSM Toronto, aflată în misiune în Marea Neagră sub comandamentul NATO, a fost survolată de un avion de vânătoare al forţelor armate ruse, o manevră denunţată de Guvernul canadian.

Rusia a respins acuzaţiile de provocare formulate de Canada, dând asigurări că a fost vorba despre un zbor "planificat" anterior.

17 septembrie

- Două avioane ruse de luptă de tip SU24 au fost detectate în spaţiul aerian suedez, la sud de Oland. Avioanele au pătruns pe o distanţă de un kilometru în teritoriul Suediei, timp de 30 de secunde. Suedia a caracterizat incidentul ca fiind "unul dintre cele mai serioase" din ultimii ani.

3 octombrie

- Un avion de vânătoare rus a zburat la câţiva metri de un avion suedez de interceptare a semnalelor. FRA, o agenţie suedeză care furnizează informaţii secrete Guvernului, a dat publicităţii imagini cu avionul de tip SU27, denunţând că Rusia a devenit "mult mai agresivă" în ultimele luni.

17-27 octombrie

- Un submarin militar străin, probabil rus, a fost observat în Marea Baltică, în apropierea portului Stockholm, autorităţile suedeze mobilizând nave militare, elicoptere, avioane şi 200 de militari pentru localizarea submarinului suspect.

Pe 24 octombrie, forţele armate suedeze au anunţat că opresc operaţiunea de căutare a unui eventual submarin "străin" în apele din jurul capitalei, Stockholm. Totodată, Guvernul Suediei a anunţat că nu va mai prelungi acordul de cooperare cu Rusia în domeniul militar.

28-30 octombrie

- Avioane de vânătoare aliate - germane, norvegiene, britanice, portugheze, turceşti, daneze şi finlandeze - au fost nevoite să decoleze pentru a intercepta patru grupuri de avioane ruseşti care efectuau "manevre" în spaţiile aeriene ale Atlanticului, Mării Baltice, Mării Nordului şi Mării Negre.

"Aceste evenimente formează un ansamblu foarte îngrijorător de încălcări ale spaţiului aerian, de intervenţii de urgenţă, de evitare a coliziunilor în zbor, de apropieri în mare şi de alte acţiuni periculoase produse frecvent şi într-o zonă foarte largă", se arată într-un raport publicat de reţeaua European Leadership Network (ELN).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”