Iranul a interzis populaţiei sale contactul cu 60 de ONG-uri occidentale şi mass-media străine

Iranul le-a interzis cetăţenilor săi orice "contact" cu 60 de organizaţii neguvernamentale şi cu presa străină de limba persană, dar şi cu site-urile "contrarevoluţionare", potrivit unei liste publicată marţi în presă.

29 afișări
Imaginea articolului Iranul a interzis populaţiei sale contactul cu 60 de ONG-uri occidentale şi mass-media străine

Iranul a interzis populaţiei sale contactul cu 60 de ONG-uri occidentale şi mass-media străine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Informaţiilor, care a creat această listă, a declarat că toate organizaţiile, instituţiile media şi structurile vizate au jucat un rol în manifestaţiile antiguvernamentale care s-au repetat şi care au afectat Iranul, după realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în iunie 2009.

Între ONG-urile citate, figurează în special organizaţii americane ca Human Rights Watch, Brookings Institution, Fundaţia George Soros, National Endowment for Democracy (NED) sau fundaţiile Ford şi Rockfeller.

"Orice contact, contract, utilizare a mijloacelor acestor societăţi care participă la un război tăcut (pentru răsturnarea Republicii islamice) sunt interzise şi ilegale", a declarat adjunctul ministrului Informaţiilor, citat de presa iraniană.

Acesta a adăugat că este, de asemenea, interzisă colaborarea sau întreţinerea de contacte cu "posturile (de radio) prin satelit în persană ostile Republicii islamice, ca Vocea Americii (VOA), BBC, Radio Farda (finanţat de Statele Unite), Kol Israel (postul oficial de radio israelian) şi posturile prin satelit aparţinând Monafeghine ("ipocriţi", termen utilizat pentru desemnarea Mujahedinilor Poporului) şi monarhiştilor".

De asemenea, orice contact cu site-urile opoziţiei, ca Rahesabz.com, este interzis, a adăugat acest oficial.

El le-a cerut iranienilor să nu aibă "contacte neobişnuite cu cetăţeni străini, ambasade străine şi organizaţii care le sunt aliate".

Autorităţile şi presa apropiate puterii au multiplicat declaraţiile prin care susţin că manifestaţiile din ultimele luni ar reprezenta un "complot" al străinătăţii, alimentat de Statele Unite, Israel şi Marea Britanie, cu ajutorul presei occidentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici