Iranul confirmă arestarea corespondentului Washington Post şi a soţiei acestuia

Şeful Justiţiei de la Teheran Gholamhossein Esmaili a confirmat vineri arestarea corespondentului ziarului The Washington Post (WP) şi a soţiei acestuia, de asemenea jurnalistă, potrivit agenţiei Irna.

263 afișări
Imaginea articolului Iranul confirmă arestarea corespondentului Washington Post şi a soţiei acestuia

Jason Rezaian (Imagine: Washington Post)

"Suntem în faza investigaţiei. Cred că vom putea să oferim informaţii după examinările tehnice şi interogatorii", a declarat Gholamhossein Esmaili, fără să spună care sunt motivele acestor arestări.

The Washington Post a anunţat joi că dispune de "informaţii credibile" potrivit cărora corespondentul său la Teheran Jason Rezaian, care are dublă cetăţenie iraniană şi americană, soţia acestuia Yeganeh şi doi fotografi au fost arestaţi marţi seara.

"Suntem profund tulburaţi de aceste informaţii şi suntem îngrijoraţi pentru Jason, Yeganeh şi ceilalţi doi care ar fi fost arestaţi împreună cu ei", a declarat Douglas Jehl, redactorul-şef al secţiei internaţionale a cotidianului american, citat într-un articol publicat în WP.

Jason Rezaian, în vârstă de 38 de ani, aflat în post la Teheran din 2012, este cetăţean american şi iranian. Autorităţile de la Teheran nu recunosc dubla cetăţenie.

Soţia sa este iraniană şi a depus o cerere în vederea obţinerii rezidenţei permanente în Statele Unite. Ea este corespondentă a The National, o publicaţie cu sediul în Emiratele Arabe Unite (EAU), potrivit WP.

"Forţe de securitate supraveghează întreaga ţară şi controlează activităţile inamicilor", a declarat Esmaili.

"Ele nu vor permite ca ţara noastră să devină un teren pentru activităţile inamicilor şi agenţilor acestora", a mai spus el.

Departamentul de Stat american a anunţat că a aflat despre reţinerea a "trei cetăţeni americani" în Iran, dar nu a vrut să ofere mai multe detalii.

Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, cu sediul la New York, a cerut elibearea "imediată" a celor patru jurnalişti.

Statele Unite şi Iranul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice după Revoluţia din 1979, iar legăturile recente sunt tensionate, interesele celor ţări fiind foarte divergente în Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici