Jucătoarea de şah iraniană Khadem avertizată să nu se întoarcă în Iran după ce a concurat fără hijab

Jucătoarea de şah iraniană Sara Khadem a sosit marţi în Spania după ce a primit, ceea ce o sursă apropiată acesteia a declarat că au fost, avertismente de a nu se întoarce în Iran pentru că a concurat fără hijab la un turneu internaţional din Kazahstan, relatează Reuters.

3163 afișări
Imaginea articolului Jucătoarea de şah iraniană Khadem avertizată să nu se întoarcă în Iran după ce a concurat fără hijab

FOTO Twitter

Sara Khadem, născută în 1997, a participat săptămâna trecută la Campionatele Mondiale FIDE de şah rapid şi blitz de la Almaty fără hijab - un văl obligatoriu conform codurilor vestimentare stricte din Iran.

Sursa, care nu a dorit să fie numită din cauza sensibilităţii subiectului, a declarat că Khadem a primit ulterior mai multe apeluri telefonice în care persoane binevoitoare au avertizat-o să nu se întoarcă acasă după turneu, în timp ce altele i-au spus că ar trebui să se întoarcă, promiţându-i că îi vor "rezolva problema".

Sursa a mai spus că rudele şi părinţii lui Khadem, care se află în Iran, au primit, de asemenea, ameninţări, fără a oferi mai multe detalii.

Ministerul iranian de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la acest caz.

Khadem, cunoscută şi sub numele de Sarasadat Khademalsharieh, a sosit marţi în Spania, a precizat sursa.

Ea nu a răspuns solicitării Reuters de a face comentarii. Ziare precum Le Figaro şi El Pais au relatat săptămâna trecută că Khadem nu se va întoarce în Iran şi se va muta în Spania.

Convorbirile telefonice au dus la decizia organizatorilor de a asigura securitatea cu cooperarea poliţiei kazahe, ceea ce a dus la amplasarea a patru gărzi de corp în faţa camerei de hotel a lui Khadem, a precizat sursa.

Iranul a fost afectat de demonstraţii împotriva conducerii clericale a ţării de la jumătatea lunii septembrie, când Mahsa Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit în custodia poliţiei morală care a reţinut-o pentru "ţinută nepotrivită".

Legile care impun purtarea obligatorie a hijabului au devenit un punct sensibil în timpul tulburărilor, o serie de sportive care participă la competiţii peste hotare apărând fără văl în public.

Khadem ocupă locul 804 în lume, potrivit site-ului Federaţiei Internaţionale de Şah. Site-ul web pentru evenimentul din 25-30 decembrie a enumerat-o ca participantă atât la competiţiile Rapid, cât şi la Blitz.

Protestele marchează una dintre cele mai îndrăzneţe provocări la adresa conducerii Iranului de la revoluţia din 1979 şi au atras iranieni din toate mediile sociale.

Femeile au jucat un rol proeminent, îndepărtând şi, în unele cazuri, arzând vălurile, în timp ce protestatarii s-au bucurat de ceea ce au considerat a fi demonstraţii de sprijin din partea atleţilor iranieni, atât femei, cât şi bărbaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici