Plan extrem de ambiţios al Germaniei. Nemţii vor să oprească toate importurile ruseşti de petrol şi cărbuni anul acesta

Germania plănuieşte să oprească aproape toate importurile de petrol rusesc în acest an şi să renunţe la gazul rusesc până la jumătatea anului 2024, un plan extrem de ambiţios care ridică obstacole logistice complexe pentru cea mai mare economie a Europei.

15067 afișări
Imaginea articolului Plan extrem de ambiţios al Germaniei. Nemţii vor să oprească toate importurile ruseşti de petrol şi cărbuni anul acesta

În timp ce ministrul economiei şi climei, Robert Habeck, a prezentat vineri planul, el a precizat încă o dată că Germania nu va susţine un embargo imediat asupra energiei ruseşti, deoarece costurile pentru întreprinderi şi gospodării ar fi prea mari. În acelaşi timp, cancelarul Olaf Scholz s-a angajat să devină independentă de energia rusă "cât mai curând posibil", potrivit Bloomberg.

Germania, care dispune de resurse naturale proprii limitate, a devenit dependentă de Rusia pentru mai mult de jumătate din gazele sale, aproape jumătate din cărbune şi aproximativ o treime din petrol, iar invazia Ucrainei a reprezentat o colosală verificare a realităţii pentru factorii de decizie politică de la Berlin.

"În ultimele săptămâni, am depus eforturi intense, împreună cu toţi actorii relevanţi, pentru a importa mai puţini combustibili fosili din Rusia şi pentru a plasa aprovizionarea pe o bază mai largă", a declarat Habeck. "Au fost atinse primele etape importante pentru a ne elibera de sub influenţa importurilor ruseşti".

Germania vrea să reducă la jumătate importurile de petrol rusesc până la jumătatea anului şi să fie "aproape independentă" până la sfârşitul anului 2022, a declarat Habeck. Ar putea fi complet liberă de importurile de cărbune până în toamnă, a adăugat el.

Guvernul a recunoscut că va fi dificil să elimine rapid petrolul rusesc din lanţurile de aprovizionare şi se grăbeşte să facă planuri complexe pentru a alinia livrările pe mare, cu camionul şi cu trenul.

Reducerea dependenţei Germaniei de gazul rusesc este, de asemenea, o provocare majoră, parţial din cauza lipsei infrastructurii necesare, cum ar fi terminalele de gaz natural lichefiat, a declarat Habeck.

El a purtat recent discuţii cu oficiali din Norvegia şi Orientul Mijlociu în încercarea de a diversifica aprovizionarea, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană au declarat vineri că vor face presiuni pentru a stimula furnizarea de GNL către ţările europene până la sfârşitul anului 2022.

Analiştii şi-au exprimat scepticismul cu privire la fezabilitatea acestor planuri. "Sună destul de improbabil şi probabil imposibil", a declarat Niall Trimble, director general al consultanţilor Energy Contract Co. "Principala alternativă este GNL, dar această piaţă este foarte strânsă, cu puţine încărcături excedentare disponibile", a spus Trimble. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici