Principalele ţări afectate de scandalul cărnii de cal

Scandalul înlocuirii cărnii de vită cu carne de cal în produse semipreparate congelate s-a extins rapid în Europa în mai puţin de trei săptămâni, relatează AFP, care prezintă lista ţărilor implicate.

Urmărește
1019 afișări
Imaginea articolului Principalele ţări afectate de scandalul cărnii de cal

Principalele ţări afectate de scandalul cărnii de cal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MAREA BRITANIE

La 7 februarie 2013, autorităţile sanitare dezvăluie că lasagna de vită marca Findus conţine peste 60 la sută carne de cal. Cu trei săptămâni înainte a fost descoperită carne de cal în hamburgeri în Marea Britanie şi Irlanda. Findus UK anunţă retragerea, din 4 februarie, a produselor congelate respective. Trei persoane sunt arestate pentru fraudă.

SUEDIA

La 8 februarie, Findus retrage lasagna congelată fabricată de subcontractorul său francez Comigel. Mai multe lanţuri mari de supermarketuri suedeze iau aceeaşi decizie. Gigantul suedez Ikea anunţă, la 25 februarie, retragerea chiftelelor sale din carne din aproximativ 15 ţări europene. La 26 februarie, compania extinde măsura la Asia şi Caraibe, ridicând la 24 numărul ţărilor vizate.

FRANŢA

La 12 februarie, compania de produse congelate Picard anunţă că a descooperit carne de cal în lasagna. Ea suspendă comercializarea produselor sale de vită fabricate de Comigel.

Guvernul desemnează drept principal responsabil compania Spanghero, vinovată de "înşelătorie economică". Autorizaţia sa sanitară este suspendată la 14 februarie, apoi restabilită parţial la 18 februarie. Spanghero pune capăt activităţii sale de comercializare a cărnii la 22 februarie.

Lasagna vândută de numărul 1 mondial în domeniul agroalimentar Nestlé către restaurante este retrasă la 19 februarie.

GERMANIA

La 13 februarie, distribuitorul Real anunţă că a fost descoperită carne de cal în loturi de lasagna congelată. După Real şi Lidl, alte două lanţuri (Aldi, Kaiser's Tengelmann) recunosc la 15 februarie că au descoperit produse suspecte.

ELVEŢIA

Grupul de distribuţie Coop anunţă la 13 februarie prezenţa cărnii de cal în lasagna congelată.

AUSTRIA

La 15 februarie, loturi de "tortellini cu carne de vită" distribuite de Lidl şi provenind din Liechtenstein sunt retrase din magazine.

NORVEGIA

Grupul de mare distribuţie NorgesGruppen confirmă la 15 februarie prezenţa cărnii de cal în lasagna, retrasă de pe rafturi de o săptămână.

DANEMARCA

La 15 februarie, autorităţile deschid o anchetă împotriva unui abator care ar fi introdus carne de cal în carne etichetată drept vită şi destinată preparării de pizza.

Lidl retrage de la vânzare, la 18 februarie, lasagna Combino.

OLANDA

Se fac controale în aproximativ 140 de magazine alimentare şi supermarketuri.

Activitatea unui angrosist care "amesteca vită cu cal" este suspendată la 15 februarie.

BULGARIA

La 16 februarie, autorităţile retrag 1.686 de kilograme de lasagna dintr-un lanţ de mare distribuţie.

FINLANDA

La 18 februarie, Lidl retrage de la vânzare gulaş şi ravioli conţinând carne de cal.

BELGIA

"Penne bolognese" congelate produse de Combino sunt retrase de Lidl la 18 februarie.

ITALIA

Carne de cal este găsită în lasagna bolognesă Primia la 23 februarie.

SPANIA

La 21 februarie, insulele Canare blochează o tonă de hamburgeri. La 25 februarie, autorităţile anunţă că au găsist carne de cal în cannelloni.

PORTUGALIA

La 19 februarie, lasagna congelată vândută de Nestlé către restaurante este retrasă.

POLONIA

La 24 februarie, serviciile veterinare anchetează doi furnizori de carne tocată.

SLOVENIA

La 19 februarie, autorităţile dezvăluie prezenţa cărnii de cal în lasagna congelată. La 24 februarie, tortellini produs în Liechtenstein este retras de pe rafturi.

CEHIA

Lasagna produsă de Tavola în Luxemburg este retrasă de la vânzare la 20 februarie.

UNGARIA

La 26 februarie, autorităţile anunţă că lasagna etichetată drept vită conţine cal.

ASIA

Hong Kong anunţă la 20 februarie că a retras de la vânzare lasagna marca Findus. La 26 februarie, Ikea retrage chiftelele sale din Thailanda şi Hong Kong.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”