LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 376. Ruşii apelează la tancurile T-62 din cauza pierderilor / Zelenski spune că lumea este suficient de puternică pentru a pedepsi Rusia / Propagandistul Kremlinului, atacat în Doneţk / Occidentul este pregătit să ofere Kievului garanţii de securitate / Un general explică situaţia de la Bahmut

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs video din 5 martie că "lumea este suficient de puternică pentru a pedepsi Rusia pentru război".
  • Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că Occidentul este pregătit să ofere garanţii de securitate pentru Ucraina după ce războiul cu Rusia se va încheia.
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia scoate de la naftalină tancuri „de epocă”
12348 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 376. Ruşii apelează la tancurile T-62 din cauza pierderilor / Zelenski spune că lumea este suficient de puternică pentru a pedepsi Rusia / Propagandistul Kremlinului, atacat în Doneţk / Occidentul este pregătit să ofere Kievului garanţii de securitate / Un general explică situaţia de la Bahmut

Ministry of Defense of Ukraine

UPDATE 23:00 - NATO: 5 soldaţi ruşi au murit în Bahmut pentru fiecare ucrainean

Armata rusă a pierdut cinci oameni pentru fiecare soldat ucrainean ucis în Bahmut. Aceasta este estimarea estimărilor serviciilor de informaţii NATO, a declarat pentru CNN un oficial militar al alianţei, sub condiţia anonimatului. Totuşi, Ucraina a înregistrat pierderi semnificative în apărarea oraşului, relatează NATO.

UPDATE 22:30 - Casa Albă: Aprovizionarea cu F-16 nu este pe masă

Problema aprovizionării cu avioane F-16 Ucrainei „nu este pe masă”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reiterat acest lucru.

UPDATE 22:10 - Schimbare la vârful serviciilor: Zelenski îl concediază pe vicepreşedinte

Volodimir Zelensky l-a concediat pe Oleksandr Yakushev, vicepreşedintele serviciilor secrete de la Kiev (SBU). Potrivit Ukrainska Pravda, printre liderii demişi de preşedintele ucrainean se numără şi doi şefi de departamente ai serviciilor speciale şi şefii serviciilor de securitate din două regiuni. Şeful departamentului pentru protecţia secretelor de stat al SBU, Igor Nosok, şi şeful departamentului pentru sprijin economic, Alexander Provotorov, au fost concediaţi. Oleg Khramov a fost deja numit în locul lui Nosok. Zelenski a demis şi doi şefi de departamente: Boris Bezruki, în regiunea Zaporojie, şi Eduard Fedorov, în regiunea Sumi.

UPDATE 22:00 - Aurescu, discuţie cu Blinken

UPDATE 21:00 - Kiev: bătălia pentru Bakhmut este la apogeu

Bătălia pentru oraşul Bahmut a atins cel mai înalt nivel de tensiune, a anunţat comandantul forţelor terestre ale armatei ucrainene, generalul colonel Oleksandr Sirski, relatează Ukrinform cu referire la canalul Telegram al Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit căruia forţele ruse au recurs la forţe suplimentare din grupul Wagner.

Potrivit aceluiaşi minister, Sirski a vizitat din nou duminică, 5 martie, unităţile care apără Bahmut, remarcând: „Inamicul a aruncat forţele suplimentare Wagner în luptă. Soldaţii noştri îşi apără cu curaj poziţiile la nord de Bahmut, încercând să împiedice încercuirea oraşului”.

UPDATE 20:00 - Moscova: Atacul împotriva miliardarului Malofeev, finanţator al miliţiilor pro-ruse din Donbass, a fost dejucat

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a zădărnicit un atac asupra miliardarului şi director general al grupului de presă din Ţargrad, Konstantin Malofeev, despre care se crede că a fost, de asemenea, finanţatorul din 2014 al miliţiilor pro-ruse din Donbass.

Atacul ar fi fost organizat de aşa-numitul „Corp al voluntarilor ruşi”, care a revendicat atacul recent din regiunea rusă Briansk. Potrivit autorităţilor ruse, „actul de terorism a trebuit să fie realizat prin detonarea unui dispozitiv exploziv de casă plasat sub maşina lui Malofeev”.

Moscova acuză Occidentul că a tăcut şi, astfel, este complice la acest atac. Dacă ţările occidentale vor păstra tăcerea în faţa tentativei dejucate asupra omului de afaceri rus Konstantin Malofeev, denunţată de serviciile de securitate internă ale FSB, aceasta „va însemna implicarea lor tacită în susţinerea acestor crime”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a lansat acuzele pe Telegram.

FSB a declarat că Malofeev, fondatorul şi directorul general al canalului TV Zargrad, urma să fie ucis într-un atac al Rusiei Volunteer Corps, o organizaţie de extremă dreaptă formată din ruşi care locuiesc în Ucraina, care a revendicat un raid în ultimele zile la graniţa cu Rusia, în regiunea Briansk.

UPDATE 19:00 - Ucraina: premierul Kiev îi mulţumeşte liderului SPD şi cere trimiterea de mai multe arme

„Fericit să le urez bun venit la Kiev pe liderii SPD Lars Klingbeil şi Rolf Mützenich. Le-am mulţumit pentru sprijinul acordat de Germania Ucrainei. Am subliniat nevoia de mai multe livrări de arme care să grăbească victoria noastră şi sfârşitul războiului. Astăzi, sprijinul pentru Ucraina este o investiţie în securitatea Europei”, a scris, pe Twitter, premierul ucrainean Denis Şmihal.

UPDATE 18:40 - Ucraina: Kiev, 464 de copii ucişi de la începutul conflictului

„Trupele ruse au ucis 464 de copii şi au rănit 931” de la începutul conflictului din Ucraina. Acest lucru a fost raportat de Ukrinform, citând Procuratura Generală ucraineană.

UPDATE 18:30 -  Convorbire telefonică între Putin şi preşedintele kazah

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut astăzi o discuţie telefonică cu kazahul Kassym-Jomart Tokayev, cu care a discutat, printre altele, despre coridoarele pentru transportul de mărfuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti. Alte subiecte în discuţie, a adăugat Peskov, au fost comerţul şi cooperarea economică bilaterală.

UPDATE 18:00 - Administraţia militară:  o persoană ucisă, una rănită, din cauza unui dispozitiv exploziv în regiunea Herson

Victimele cultivau un câmp când tractorul lor a lovit dispozitivul exploziv lăsat de trupele ruse în timpul ocupării malului de vest al râului Nipro în regiunea Herson, potrivit Administraţiei Militare a Regiunii Herson. 

UPDATE 17:00 - Proiectul de reconstrucţie de stat oferă muncă temporară pentru 8.500 de oameni

Potrivit ministrului Economiei, Iulia Svyrydenko, proiectul îşi propune să implice şomeri temporari în activităţi „utile din punct de vedere social”, care ajută la reconstrucţia Ucrainei şi corespund nevoilor regiunilor specifice.

 

 

UPDATE 16:00 - Belarus o condamnă Tsikhanouskaya în absenţă la 15 ani de închisoare

 

UPDATE 15:00-  Bild: Zelensky şi Zaluzhnyi au opinii contradictorii despre Bahmut

Preşedintele Volodymyr Zelensky şi comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, au opinii contradictorii cu privire la modul în care armata ar trebui să gestioneze situaţia de la Bahmut, potrivit unor surse anonime din cadrul conducerii politice ucrainene, citate într-un raport al Bild. 

UPDATE 14:00- Anchetatorii confiscă 16.000 de tone de produse petroliere din siturile Ukrnafta şi Ukrtatnafta

Oamenii legii au confiscat peste 16.000 de tone de produse petroliere în valoare de aproape 22 de milioane de dolari  în timp ce efectuau percheziţii în bazele logistice şi depozitele Ukrnafta şi Ukrtatnafta, a raportat Serviciul de Securitate al Ucrainei. 

UPDATE 13:00 - Cabinetul de Miniştri îl numeşte pe noul şef al NABU

Semen Kryvonos, care este în prezent şeful Inspecţiei de Stat pentru Arhitectură şi Urbanism, a fost numit noul şef al Biroului Naţional Anticorupţie de către Cabinetul de Miniştri, luni, 6 martie.

UPDATE 12:00 - Bombardamente în regiunea Doneţk 

Suspilne, postul de stat al Ucrainei, a raportat că în ultimele 24 de ore „trupele ruse au efectuat 29 de lovituri în regiunea Doneţk şi au bombardat 14 aşezări din regiune”.

În plus, pe canalul său Telegram, a postat: „În Lyman , un civil a fost rănit în urma detonării unei mine ruseşti”.

 

UPDATE 11:00  - ALERTĂ AERIANĂ ÎN UCRAINA

Sirenele de raid aerian au pornit luni dimineaţă în toate regiunile din Ucraina, potrivit Sky News. 

 

UPDATE 10:30 -Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia scoate de la naftalină tancuri „de epocă”

Conform actualizării de informaţii a Ministerului Apărării din Regatul Unit din 6 martie, armata rusă a desfăşurat tancuri de luptă principale T-62 vechi de 60 de ani, ca urmare a pierderilor continue de echipamente grele. 

 

UPDATE 09:40 Statul Major General: Rusia a pierdut 153.770 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 6 martie că Rusia a pierdut 153.770 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, din 24 februarie anul trecut.  

Acest număr include 650 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.  

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.423 de tancuri, 6.703 vehicule blindate de luptă, 5.307 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.433 de sisteme de artilerie, 488 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 250 de sisteme de apărare aeriană, 302 avioane, 289 de elicoptere, 2.086 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:30 Armata ucraineană a respins peste 95 de atacuri ruseşti

Armata ucraineană a respins peste 95 de atacuri ruseşti în cinci zone pe 5 martie, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în informarea sa de dimineaţă.

Potrivit actualizării, atacurile au fost respinse în Belohorivka şi Nevsky în regiunea ucraineană Lugansk şi în Zaliznyansk, Dubovo-Vasylivka, Orihovo-Vasylivka, Bahmut şi Ivanivskyi în regiunea Doneţk.

Statul Major General a mai spus că Rusia "continuă să încalce normele Dreptului Internaţional Umanitar, continuă să efectueze atacuri de artilerie asupra clădirilor civile şi locuinţelor populaţiei civile şi să încerce să distrugă infrastructura critică a ţării noastre".

UPDATE 07:30 Apărarea aeriană a Rusiei a doborât trei rachete în Belgorod

Cel puţin o persoană a fost rănită luni în regiunea Belgorod, în sudul Rusiei, după ce forţele ruse au doborât trei rachete, a declarat guvernatorul regiunii de la graniţa cu Ucraina.

"Se ştie despre un rănit, un bărbat cu răni provocate de şrapnel la mână", a spus Gladkov.

El nu a spus cine crede că a tras rachetele, dar în trecut a acuzat forţele ucrainene de cealaltă parte a graniţei din apropiere de atacuri similare.

UPDATE 07:00 Şeful Wagner spune că poziţia rusă de la Bahmut este în pericol

Şeful forţei ruseşti de mercenari Wagner a avertizat că poziţia Rusiei în jurul oraşului Bahmut din estul Ucrainei este în pericol dacă trupele sale nu primesc muniţie, acesta fiind cel mai recent semn de tensiune între Kremlin şi şeful miliţiei private, potrivit Reuters.

Oficialii militari şi analiştii ucraineni au raportat, de asemenea, că liderii Brigăzii 155 a Rusiei care luptă în apropierea oraşului Vuhledar, la sud de Bahmut, se opun ordinelor de atac după ce au suferit pierderi severe în încercările de a-l captura.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forţele ruseşti au lovit un centru de comandă al Regimentului ucrainean Azov din sud-estul regiunii Zaporizhzhia. Ministerul nu a oferit detalii despre atac.

Propagandistul Kremlinului, atacat în Doneţk

Propagandistul rus Vladimir Soloviov a declarat duminică seara, la postul de televiziune Rossiya-1, că a fost ţinta unor focuri de armă în timp ce vizita o brigadă de puşcaşi marini ruşi în apropiere de oraşul Vuhledar din regiunea Doneţk.

El a afirmat că armata ucraineană ştia unde se află acesta.

"Focuri intense de artilerie au început în aşezarea în care a avut loc întâlnirea noastră. S-a scurs informaţia că mă aflam în această unitate", a declarat el.

El a adăugat că nimeni nu a fost ucis sau rănit.

Zelenski: Lumea este suficient de puternică pentru a pedepsi Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs video din 5 martie că "lumea este suficient de puternică pentru a pedepsi Rusia pentru război".

"Pas cu pas, ne îndreptăm spre a ne asigura că statul terorist este considerat pe deplin responsabil pentru ceea ce a comis împotriva statului nostru, împotriva poporului nostru", a declarat Zelenski la conferinţa "Uniţi pentru justiţie", la care au participat mai mulţi avocaţi din Ucraina, Uniunea Europeană şi alte ţări, informează The Kyiv Independent.

El a adăugat că toţi ruşii implicaţi în crimele şi agresiunile împotriva Ucrainei trebuie pedepsiţi.

"Vom oferi lumii suficient curaj şi instrumente pentru ca această pedeapsă să se întâmple. Încrederea în acest lucru creşte în fiecare săptămână", a declarat Zelenski.

Scholz: Occidentul este pregătit să ofere Ucrainei garanţii de securitate

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, într-un interviu acordat la 5 martie pentru CNN, că Occidentul este pregătit să ofere garanţii de securitate pentru Ucraina după ce războiul cu Rusia se va încheia.

Scholz a făcut această declaraţie după o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden la Washington.

Dictatorul rus Vladimir Putin trebuie să înţeleagă "că nu va reuşi cu invazia sa şi cu agresiunea sa imperialistă", a spus el.

Scholz a mai spus că retragerea trupelor ruseşti din Ucraina trebuie să fie baza oricăror negocieri de pace.

"Vom continua să sprijinim Ucraina cu ajutor financiar şi umanitar, dar şi cu arme", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici