România şi Bulgaria ar putea fi afectate de accidentul industrial din vestul Ungariei

Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina ar putea fi afectate de scurgerea de reziduuri chimice dintr-un rezervor avariat al unei fabrici de alumină din vestul Ungariei, accident soldat cu patru morţi şi 120 de răniţi, relatează site-ul Novinite.com.

129 afișări
Imaginea articolului România şi Bulgaria ar putea fi afectate de accidentul industrial din vestul Ungariei

România şi Bulgaria ar putea fi afectate de accidentul industrial din vestul Ungariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Presa ungară subliniază că reziduurile ar putea ajunge în Dunăre, existând astfel riscul ca Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina să fie afectate de poluare. Potrivit BBC, reziduurile conţin substanţe caustice şi sunt toxice dacă sunt ingerate.

Potrivit Agenţiei bulgare pentru Explorarea Dunării, citată de Focus News, reziduurile chimice ar putea ajunge în partea bulgară a fluviului cel mai devreme în şapte zile.

Poluarea va fi însă foarte redusă, după ce reziduurile vor trece prin hidrocentrala Porţile de Fier, situată cu zece kilometri înainte de teritoriul Bulgariei.

Pompieri şi militari în echipament de protecţie au participat la curăţarea lichidului toxic şi la evacuarea zonei accidentului.

Trei sute nouăzeci de locuitori au fost mutaţi temporar şi 110 au fost salvaţi din satele inundate. Echipele de salvare sunt în căutarea a şapte persoane date dispărute.

Patru persoane au murit până în prezent, între care şi un copil în vârstă de trei luni, după ce un rezervor al unei fabrici de alumină a cedat luni, inundând cu reziduuri chimice satul Kolontar, din vestul Ungariei, a declarat marţi primarul localităţii, Karoly Tily, citat de MTI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici