Senatul SUA respinge cererile democraţilor pentru obţinerea de documente în procesul lui Trump

Senatul american controlat de republicani a respins marţi două eforturi ale democraţilor de a obţine documente şi dovezi în procesul de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, un semn că procedura ar putea avansa în condiţii favorabile pentru Trump, potrivit Reuters.

1156 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA respinge cererile democraţilor pentru obţinerea de documente în procesul lui Trump

Senatul SUA respinge cererile democraţilor pentru obţinerea de documente în procesul lui Trump

Pe măsură ce cel de-al treilea proces de inculpare a preşedintelui din istoria SUA a început cu seriozitate, senatorii au votat cu 53 la 47 pentru a bloca două moţiuni depuse de liderul democrat Chuck Schumer pentru a ceda dovezi şi documente de la Casa Albă şi Departamentul de Stat legate de legăturile lui Trump cu Ucraina.

După cel de-al doilea vot, Schumer a oferit o a treia moţiune pentru obţinerea de documente, de data aceasta de la Oficiul de Management şi Buget al Casei Albe.

Democraţii au cerut Senatului să-l înlăture pe Trump din funcţie pentru presiunea exercitată asupra Ucrainei pentru a-l cerceta pe fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, un rival politic, pentru ca apoi să împiedice ancheta în acest sens.

Trump, care a fost condamnat luna trecută de Camera Reprezentanţilor, care este controlată de democraţi, sub acuzaţia de abuz de putere şi de obstrucţionarea Congresului, neagă orice infracţiune şi descrie inculparea sa ca pe o farsă pentru a-l împiedica să obţină un mou mandat de preşedinte al SUA la alegerile de la finalul acestui an.

În timpul dezbaterilor, principalul apărător legal al lui Trump a atacat cazul ca fiind fără temei, iar un parlamentar democrat de top a declarat că există dovezi „copleşitoare” de infracţiuni.

Avocatul Casei Albe, Pat Cipollone, care conduce apărarea lui Trump, a atacat fundamentarea acuzaţiilor împotriva preşedintelui republican şi a spus că democraţii nu s-au apropiat de respectarea standardului Constituţiei SUA pentru acţiune în justiţie.

"Singura concluzie va fi că preşedintele nu a făcut absolut nimic rău", a spus Cipollone, în timp ce a susţinut în favoarea propunerii lui McConnell de a decide dacă va permite mai mulţi martori sau documente ulterior în proces.

"Nu este absolut niciun caz", a spus el.

Reprezentantul democrat Adam Schiff, care a ajutat la încuviinţarea anchetei de către Cameră, a rezumat acuzaţiile împotriva lui Trump şi a spus că preşedintele a avut „o conduită necorespunzătoare constituţională care să justifice acuzarea.”

Schiff a spus că, deşi dovezile împotriva lui Trump au fost „deja copleşitoare”, mărturia suplimentară a martorilor este necesară pentru a arăta întinderea deplină a comportamentului incorect din partea preşedintelui şi a celor din jurul său.

Democraţii doresc să depună mărturie un număr de actuali şi foşti oficiali ai administraţiei Trump, inclusiv fostul consilier pentru Securitate Naţională al lui Trump, John Bolton.

"Pentru toate apelurile şi indicarea de la sfatul preşedintelui, nu am auzit un singur argument pe fondul motivului pentru care nu ar trebui să existe documentele şi martorii solicitaţi în acest proces", a spus Schumer.

Senatorii republicani nu au exclus posibilitatea de a depune mărturii şi dovezi suplimentare, cu voturi probabile ulterior în proces, după zile de deschidere a argumentelor şi a întrebărilor senatorilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
trump,
politică

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici