SONDAJ: Aproximativ 80 la sută dintre israelieni nu cred într-un acord cu palestinienii

Peste trei sferturi dintre israelieni sunt pesimişti cu privire la şansele de a încheia un acord de pace cu palestinienii, în cadrul negocierilor care au fost reluate săptămâna trecută la Washington, potrivit unui sondaj publicat miercuri, citat de AFP.

85 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Aproximativ 80 la sută dintre israelieni nu cred într-un acord cu palestinienii

SONDAJ: Aproximativ 80 la sută dintre israelieni nu cred într-un acord cu palestinienii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Următoarea rundă de negocieri urmează să aibă loc în a doua săptâmână a lunii august în Orientul Mijlociu, alternativ în Israel şi în teritoriile palestinene, a anunţat ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, însărcinată din partea Guvernului israelian cu negocierile.

Potrivit sondajului, 80 la sută dintre evreii israelieni consideră că şansele de a încheia un acord cu palestinienii sunt "relativ mici" sau "foarte mici", numai 18 la sută dintre respondenţi apreciază că şansele de reuşită sunt "mari" sau "foarte mari". Etnicii arabi din Israel, care reprezintă aproximativ 20 la sută din populaţia ţării, sunt mai optimişti, 47 la sută dintre el considerând că şansele de a ajunge la un acord sunt "mari" sau "foarte mari".

De asemenea, 64 la sută dintre evreii israelieni sunt de părere că liderii palestinieni nu sunt sinceri în dorinţa lor de a relua negocierile. În legătură cu subiectele care urmează a fi discutate, 62,5 la sută dintre evreii israelieni s-au declarat împotriva retragerii la frontierele din 1967, însoţită de un schimb de teritorii.

Anterior, Israelul a anunţat posibilitatea de a anexa blocurile de colonii din Cisiordania în schimbul unor teritorii aflate în prezent sub suveranitatea sa.

Acest sondaj a fost realizat în comun de către Institutul israelian pentru Democraţie şi Universitatea din Tel Aviv, fiind aplicat unui eşantion de 602 de persoane, reprezentativ pentru populaţia Israelului. Marja de eroare este de 4,5 la sută.

Negocierile israelo-palestiniene au drept scop încheierea unui acord de pace în următoareale nouă luni, un obiectiv fixat de către secretarul de Stat american, John Kerry.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici