Statul Islamic este în cădere în Orientul Mijlociu, dar câştigă teren în Africa. Italia propune aliaţilor înfinţarea unei divizii speciale pentru zonă

  • Alarmat de răspândirea Statului Islamic în Africa, ministrul italian de externe Luigi Di Maio a declarat luni că doreşte să înfiinţeze un grup de lucru internaţional pentru a contracara ameninţarea.
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în Italia a declarat că susţine iniţiativa.
663 afișări
Imaginea articolului Statul Islamic este în cădere în Orientul Mijlociu, dar câştigă teren în Africa. Italia propune aliaţilor înfinţarea unei divizii speciale pentru zonă

Statul Islamic este în cădere în Orientul Mijlociu, dar câştigă teren în Africa. Italia propune aliaţilor înfinţarea unei divizii speciale pentru zonă

Grupările afiliate Statului Islamic au înregistrat succese în ultimele săptămâni în Nigeria, Sahel, Mozambic şi Republica Democrată Congo, contribuind la compensarea eşecurilor semnificative din Orientul Mijlociu, unde grupul este în cădere.

"Cu sprijinul SUA şi al multor alţi parteneri, am propus înfiinţarea unei divizii speciale africane pentru identificarea şi oprirea ameninţărilor teroriste legate de continent", a declarat Di Maio reporterilor.

Di Maio nu a oferit mai multe detalii despre ceea ce va face grupul de lucru propus pentru Africa.

Cu toate acestea, operaţiunile ar urma probabil să se bazeze pe munca desfăşurată de forţele franceze în regiunea Sahel începând cu 2013.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luna trecută că operaţiunile Franşei din regiune vor suferi modificări, iar detaliile vor fi finalizate până la sfârşitul lunii iunie, după consultări cu Statele Unite, statele europene implicate în zonă şi cele cinci ţări din Sahel - Mali, Niger, Ciad, Burkina Faso şi Mauritania.

Blinken şi Di Maio au cerut alianţei să nu îşi slăbescă atenţia acordată contracarării Statului Islamic.

"Permiteţi-mi să spun foarte clar că susţinem cu tărie iniţiativa Italiei de a ne asigura că coaliţia împotriva Daesh (IS) îşi concentrează expertiza asupra Africii, ţinând în acelaşi timp atenţia asupra Siriei şi Irakului", a spus Blinken.

"Având toate motivele pe care tocmai le-am citat, am decis că acest lucru este de o importanţă semnificativă şi cred că am auzit astăzi un consens puternic din partea partenerilor noştri de coaliţie pentru a face exact acest lucru", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici