Stoltenberg: Dacă Kievul pierde războiul, nu are rost să mai vorbim despre NATO
"Sarcina noastră acum este să ne asigurăm că Ucraina învinge în acest război, garantând aprovizionarea cu arme şi muniţii, pentru că dacă Ucraina nu câştigă ca naţiune democratică şi independentă, nu va exista niciun motiv pentru a discuta despre garanţii de securitate sau despre aderarea la NATO.”
Stoltenberg: Dacă Kievul pierde războiul, nu are rost să mai vorbim despre NATO
Declaraţia a fost făcută marţi de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea summitului de la Vilnius.
"Preşedintele Volodimir Zelenski va fi alături de noi în această seară la cină şi mâine pentru a inaugura Consiliul Nato-Ucraina: sunt sigur că aliaţii vor trimite un mesaj puternic pentru a sublinia necesitatea ca Ucraina să se apropie de NATO", a spus Stoltenberg, conform ANSA.
Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina va primi marţi un "mesaj pozitiv şi puternic" în ceea ce priveşte drumul său spre aderare, în timp ce liderii alianţei militare occidentale se întâlnesc pentru a discuta despre consecinţele invaziei Rusiei care a adus războiul la uşa lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Diviziunile dintre cei 31 de membri ai NATO înseamnă că nu va exista o invitaţie directă pentru Ucraina de a adera, lucru despre care Moscova spune că i-ar ameninţa securitatea naţională, notează Reuters.
Dar, potrivit lui Stoltenberg, Kievul va primi mai mult ajutor militar şi o relaxare a condiţiilor formale de aderare, precum şi un nou format de cooperare cu alianţa, aşa-numitul Consiliu NATO-Ucraina.
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat, de asemenea, că reuniunea va trimite un "semnal pozitiv" cu privire la cererea de aderare a Kievului. Diplomaţii au fost optimişti în timp ce negociatorii se apropiau de acordul final.
Preşedintele american Joe Biden, vorbind alături de preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, a cărui ţară este extrem de îngrijorată de consecinţele războiului Rusiei din Ucraina pentru Europa de Est, a reafirmat angajamentul Washingtonului faţă de alianţă.
"Angajamentul nostru de a fi alături de voi nu s-a schimbat", a spus el.
Summitul urmează să aprobe, de asemenea, primele planuri cuprinzătoare ale NATO de la sfârşitul Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Rusiei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO