SUA ameninţă cu sancţiuni împotriva Turciei din cauza legăturilor cu Rusia

Cea mai importantă asociaţie de business din Turcia a confirmat că a primit o scrisoare din partea Trezoreriei SUA care o avertizează cu privire la posibile sancţiuni dacă ţara va continua să facă afaceri cu Rusia, potrivit RFI.

10088 afișări
Imaginea articolului SUA ameninţă cu sancţiuni împotriva Turciei din cauza legăturilor cu Rusia

SUA ameninţă cu sancţiuni împotriva Turciei din cauza legăturilor cu Rusia

Washingtonul este din ce în ce mai alarmat de faptul că guvernul şi întreprinderile ruseşti se folosesc de Turcia pentru a se sustrage restricţiilor financiare şi comerciale occidentale impuse ca răspuns la invazia Kremlinului în Ucraina în urmă cu şase luni.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul rus Vladimir Putin au convenit să intensifice cooperarea economică în cadrul unui summit desfăşurat în staţiunea Soci de la Marea Neagră la începutul acestei luni.

Datele oficiale arată că valoarea exporturilor turceşti către Rusia în perioada mai-iulie a crescut cu aproape 50% faţă de cifra de anul trecut.

Importurile Turciei de petrol rusesc cresc vertiginos, iar cele două părţi au convenit să treacă la plata în ruble pentru gazele naturale exportate de gigantul Gazprom.

Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a efectuat o vizită rară la Ankara şi Istanbul în iunie pentru a exprima îngrijorarea Washingtonului că oligarhii şi marile întreprinderi ruseşti folosesc entităţi turceşti pentru a evita sancţiunile occidentale.

Turcia, membră NATO - în relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul - a încercat să rămână neutră în conflict şi a refuzat să se alăture regimului internaţional de sancţiuni.

Adeyemo a continuat cu o scrisoare adresată asociaţiei de business-uri turceşti TUSIAD şi Camerei de Comerţ Americane din Turcia, avertizând că societăţile şi băncile riscă să fie ele însele sancţionate.

TUSIAD a declarat marţi, într-o declaraţie, că a transmis scrisoarea ministerelor de externe şi de finanţe din Turcia.

Oficialii turci nu au răspuns în mod oficial la scrisoarea lui Adeyemo.

O cooperare mai largă cu Rusia ar putea ajuta la susţinerea economiei turceşti aflate în dificultate în perioada premergătoare alegerilor generale de anul viitor.

Erdogan a susţinut anterior că Ankara nu se poate alătura sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei din cauza dependenţei mari a Turciei de importurile de petrol şi gaze naturale ruseşti.

„Economia noastră este de aşa natură încât impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei ar dăuna cel mai mult Turciei”, a declarat în iunie consilierul lui Erdogan pe probleme de politică externă, Ibrahim Kalin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici