Wall Street Journal: NSA a interceptat conversaţiile lui Benjamin Netanyahu cu membri ai Congresului SUA

Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a interceptat conversaţiile premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, cu membri ai Congresului şi cu reprezentanţi ai grupurilor americano-evreieşti, în cursul negocierilor marilor puteri cu Iranul, afirmă surse citate de Wall Street Journal.

769 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: NSA a interceptat conversaţiile lui Benjamin Netanyahu cu membri ai Congresului SUA

Wall Street Journal: NSA a interceptat conversaţiile lui cu membri ai Congresului SUA (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Administraţia Barack Obama a recurs la aceste măsuri de monitorizare pentru a colecta informaţii în scopul contracarării campaniei premierului Benjamin Netanyahu împotriva semnării acordului nuclear cu Iranul.

Agenţii NSA au aflat că Benjamin Netanyahu şi consilierii săi aveau informaţii despre stadiul negocierilor pe tema programului nuclear iranian, aflate prin operaţiuni ale serviciilor secrete israeliene.

Operaţiunile NSA au avut loc în pofida asigurărilor oferite la începutul anului de Administraţia Barack Obama că nu va mai intercepta aliaţi ai Statelor Unite.

Preşedinţia Statelor Unite nu a negat informaţiile apărute în cotidianul The Wall Street Journal. "Nu efectuăm operaţiuni externe de spionaj decât în situaţii în care există interese specifice de securitate naţională. Acest lucru este valabil atât în cazul cetăţenilor de rând, cât şi al liderilor", a declarat, potrivit ziarului The Jerusalem Post, un reprezentant al Consiliului prezidenţial pentru Siguranţa naţională din SUA.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avut disensiuni puternice cu Administraţia Barack Obama din cauza acordului nuclear cu Teheranul.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. Documentul a fost contestat de politicieni republicani americani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici