- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (14.10.2018, 17:55)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franţa, Italia sau Turcia sunt ştiute de toată lumea. Cinci destinaţii turistice pentru gurmanzi mai puţin cunoscute
Oricine ştie să găsească în Franţa, Turcia, Grecia sau în Italia specialităţi care rămân în memorie după ce te-ai ridicat de la masă, dar sunt şi destinaţii ale căror repere culinare apar mai rar în discuţie, dar merită încercate.
1991 afișări
Foto: Pixabay
O bună parte din plăcerea unei destinaţii de vacanţă ţine de tentaţiile culinare pe care le poţi descoperi într-un colţ sau altul al lumii.
Croaţia este un spaţiu care se bucură de întâlnirea dintre influenţele italiene, cele din bucătăria din Centrul Europei şi aromele rămase din apropierea pierdută în istorie de fostul Imperiu Otoman. Berea, tăiţeii şi carnea preparate după reţete păstrate din bucătăriile central-europene se învecinează aici cu oferta aromată a restaurantelor din península Istria, cu fructe de mare şi ulei de măsline, trufe şi prosciutto însoţite de vinuri şi băuturi spirtoase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Nicki Minaj a făcut primele declarații după arestare. Ce mesaj a postat artista pe X
-
Statele Unite sunt „profund îngrijorate” după ce China a simulat în esenţă o invazie a Taiwanului
-
Cursa pentru spaţiu în Estul Europei. Ungaria şi Polonia au luat startul în cursa est-europeană pentru cucerirea spaţiului. Vor avea propriii sateliţi şi industrie aerospaţială
-
Anunţ surpiză. Marea Britanie discută reintroducerea serviciul militar obligatoriu pentru tineri. ”Lumea e din ce în ce mai nesigură”
Ceva mai departe pentru români, Jamaica este cunoscută pentru rom, bere şi pui marinat la grătar (jerk chicken) ca şi pentru fructele tropicale. Printre reţetele exotice pe care le găseşte un turist se numără combinaţia e fruct ackee cu peşte sărat (cod) sau tocana de capră sau coadă se vită cu callaloo, legume gătite la abur. Iar băuturile merg de la berea de ghimbir până la ceaiul roz de hibiscus îndulcit şi, uneori, aromat cu ghimbir.
Înspre est, nu trebuie decât să traversăm Marea Neagră pentru a gusta în Georgia câteva dintre preparatele care combină alunele de pădure, vinetele, rodiile, ardeiul iute, fasolea, carnea şi brânza în moduri neaşteptate. Printre preparatele specifice se numără khachapuri, o plăcintă cu brânză preparată cu un ou în mijloc, badrijani nigvzit, vinete cu alune, seminţe de rodie şi alte condimente sau khinkali, găluştile cu carne la fel de obişnuite în Georgia ca pizza sau hamburgerul în Vest.
În Asia, poate nu la fel de cunoscute ca preparatele din bucătăria chineză ori cea japoneză, dar la fel de spectaculoase, sunt mâncărurile din Sri Lanka. Folosind mirodenii şi condimente asemănătoare celor din India, găseşti aici orez cu curry alb, roşu, brun sau galben, servit cu carne de pui, vită, oaie ori peşte alături de salată de castraveţi, mango sau ananas. Nici tăiţeii de orez cu ou nu sunt prea greu de găsit, dar spectacolul vine de la mâncăruri bazate pe produse specifice insulei, de la cocos la fructe de mare şi peşte. Dulciurile preparate cu făină de orez, pregătite în lapte de cocos cu susan, caju şi zahăr de palmier au arome inconfundabile. Să spunem că poţi să guşti pe rând kiri peni (brânză dulce cu miere), kavun (o clătită dintr-un ameste de făină şi melasă, prăjită în ulei de cocos) sau aluva (cremă caramel cu alune Caju). Iar o salată ca mallum amestecă legume locale, ceapă, chili, peşte şi nucă de cocos.
Magazinele de mobilă răspândite în lume au făcut celebre chifteluţele cu sos şi piure servite cu murături în Suedia. Dar ţara scandinavă are multe alte lucruri de gustat. Specialitatea lor sunt aromele contrastante şi pâinea este de multe ori înlocuită cu cartof fiert, dar sosurile preparate cu fructe de pădure sau peştele sărat pentru a fi conservat lungi perioade de timp aduc arome pe care nu le poţi găsi prea uşor în alte părţi. O zi din săptămâna suedeză, joia, este dedicată supei. Supa de mazăre galbenă preparată cu ceapă şi carne de porc, ärtsoppa, este sevită cu muştar. Iar împrumuturile culinare din bucătăria franceză a secolelor trecute aduc lângă preparatele din carne de vită, porc sau peşte sărat ori îndulcit, pateuri spectaculoase şi dulciuri care folosesc tradiţiile europene.
Citește pe alephnews.ro: Stoltenberg cere aliaților să permită Ucrainei atacarea obiectivelor din Rusia. Ce țări au fost de acord cu Secretarul General al NATO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk atrage atenția părinților cu privire la riscurile dependenței de Internet. Ce spune CEO-ul X despre Inteligența Artificială
Revine epoca războiului: Cea mai mare ţară europeană care vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru tineri. ”Lumea e din ce în ce mai nesigură”
Cum a reuşit o femeie din Aiud să construiască o afacere cu care vrea să cucerească toată ţara după ce a transformat tradiţia în profit timp de 10 ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
CANCAN.RO
Calcul complet | Câți lei va primi PENSIE un român, dacă s-a pensionat după 30 de ani de muncă
GANDUL.RO
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe