Persoanele bilingve pot să-şi schimbe personalitatea în funcţie de limba vorbită

Persoanele bilingve care au asimilat perfect ambele culturi pot în mod inconştient să-şi schimbe personalitatea în funcţie de limba vorbită, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii amercani.

83 afișări
Imaginea articolului Persoanele bilingve pot să-şi schimbe personalitatea în funcţie de limba vorbită

Persoanele bilingve pot să-şi schimbe personalitatea în funcţie de limba vorbită (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee şi de la Centrul Baruch au analizat rezultatele a trei studii empirice asupra unor grupuri de femei de origine spaniolă, bilingve - spaniolă şi engleză -, însă cu grade diferite de asimilare a uneia sau a ambelor culturi.

Specialiştii au descoperit modificări semnificative în ceea ce priveşte percepţia de sine şi percepţia mediului, dar şi a evenimentelor, la femeile care utilizau o limbă sau alta. Participantele la studiu aveau moduri diferite de a interpreta evenimentele şi emoţiile în funcţie de limba utilizată. Aceste "modificări de cadre mintale" nu apar decât la indivizii cu adevărat biculturali, care au asimilat perfect normele fiecăreia dintre cele două culturi.

În momentul în care se exprimau în spaniolă sau vorbeau despre un mediu spaniol, femeile spuneau că au mai multă siguranţă de sine. De asemenea, în momentul în care vorbeau în spaniolă, ele atribuiau celorlalte femei un caracter mai extrovertit şi mai sigur decât atunci când se exprimau în engleză.

De exemplu, un grup de femei americane de origine hispanică a vizionat mai multe reclame în limba spaniolă având ca protagoniste femei în diferite situaţii. Şase luni mai târziu, acelaşi grup a vizionat aceleaşi reclame, în limba engleză.

Perceperea spoturilor publicitare şi a personajelor feminine care apăreau pe ecran a fost diferită. În spaniolă, unele interpretau personalitatea personajului feminin drept independentă, curajoasă, în timp ce în versiunea în limba engleză, acelaşi personaj li se părea solitar şi dezorientat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici