VAYA CON DIOS la Bucureşti: un show complet, cu muzică bună şi sfaturi pentru români - FOTO

Turneul de adio al Vaya con Dios a readus celebra formaţie belgiană, vineri, în faţa publicului român, care a primit-o cu multă căldură, fapt subliniat chiar de solista trupei, Dani Klein, care i-a sfătuit pe români să nu-şi piardă speranţa, precizând că ştie că România trece prin schimbări.

855 afișări
Imaginea articolului VAYA CON DIOS la Bucureşti: un show complet, cu muzică bună şi sfaturi pentru români - FOTO

Vaya con Dios la Bucureşti: un show complet, cu muzică bună şi sfaturi pentru români (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

După ce miercuri Vaya con Dios a concertat la Cluj-Napoca, vineri seară a venit rândul bucureştenilor să se întâlnească, la Sala Palatului, cu membrii formaţiei belgiene.

Concertul a fost transformat într-o seară agreabilă de solista trupei, Dani Klein, care a interacţionat în permanenţă cu publicul, fie prin cântecele sale, fie prin mesajele pe care le-a transmis pe tot parcursul show-ului, acestea fiind adaptate la contextul societăţii româneşti. Pe de altă parte, şi publicul a părut foarte receptiv la mesajele cântăreţei, a aplaudat-o şi a cântat alături de ea.

Imediat după ce a urcat pe scenă, Dani Klein le-a spus "Bonsoir" (Bună seara, n.r.) celor peste 4.000 de spectatori veniţi la Sala Palatului, după care a început să interpreteze piesa "One Silver Dollar". Publicul a început să se dezmorţească instantaneu şi să o aplaude, fiind răsplătit imediat de artistă, care a declarat: "Am avut un public minunat peste tot în lume, dar locul unde am simţit cea mai multă afecţiune este România. Din sufletul meu vă mulţumesc pentru asta şi vă transmit toată dragostea mea".

Cum era de aşteptat, afirmaţiile cântăreţei - care a fost la fel de elegantă ca întotdeauna, şi în ţinută şi în discurs - au stârnit ropote de aplauze, care au fost urmate de piesa "Time Flies".

A urmat unul dintre cele mai apreciate momente ale show-ului, în care Dani Klein a anunţat că va cânta o piesă în limba franceză, care are la bază un cântec românesc. "Cineva mi-a dat un CD cu un cântăreţ român. I-am uitat numele, pentru că sunt dificil de pronunţat numele voastre", a mărturisit artista, însă publicul a recunoscut imediat melodia "Johnny", care are pasaje similare cu piesa românească "Sanie cu zurgălăi".

Concertul Vaya con Dios a continuat cu "Lulu's Song", "Quand Elle Rit Aux Eclats" şi "Heading for a fall", pe parcursul cărora Dani Klein a dansat în continuu. Apoi, cântăreaţa s-a adresat din nou publicului, spunându-i că pe 1 ianuarie a împlinit 60 de ani. "De aceea, o să mă aşez pentru o vreme", a spus Dani Klein, care s-a aşezat pe un scaun, alături de Maria Lekranty şi Nouri Sahli(backing vocals).

Precizarea acesteia a venit şi ca un pretext pentru seria de cântece care au urmat - "What's a Woman", "Don't Cry For Louie", "Just a Friend" şi "Puerto Rico" -, unele dintre cele mai aşteptate piese ale serii, pentru care artista a creat o atmosferă mai intimă. "Puerto Rico" a fost, de altfel, primul cântec din concert în timpul căruia publicul s-a dezlănţuit şi a cântat în cor alături de cei din Vaya con Dios.

După alte trei piese, între care şi "Don't Break My Heart", Dani Klein i-a reamintit publicului român cât de mult îl apreciază. "Este cald aici. E o ţară tropicală", a glumit cântăreaţa. "Chiar este foarte bine să fii aici", a mai spus ea.

Nu în ultimul rând, în timpul concertului, Klein a dorit să aducă un omagiu romilor. "Vreau să spun ceva. Ştiu că este o chestiune foarte sensibilă. Dar eu, Dani Klein, vreau să aduc un omagiu romilor", a spus cântăreaţa, precizând că muzica acestora a inspirat, secole la rând, artiştii din întreaga lume.

Ulterior, Dani Klein a interpretat piesa "Djelem Djelem (Je l'aime, Je l'aime)", despre care a spus că este ultima din program, însă artista a revenit apoi pe scenă, în aplauzele insistente ale publicului.

Ea a transmis cu acest prilej cel mai important mesaj al serii, rugându-i pe români să nu-şi piardă speranţa şi precizând că ştie că România trece prin schimbări foarte rapide.

"Nu vă pierdeţi speranţa. Vă rog. Ştiu că ţara voastră se schimbă şi se schimbă rapid. Dar continuaţi să rămâneţi aceiaşi oameni agreabili ca în prezent", a spus Dani Klein, în aplauzele celor peste 4.000 de spectatori, care s-au putut bucura apoi de piesele "I Don't Want to Know" şi "Still A Man".

Concertul s-a încheiat în jurul orei 22.00, cu hitul "Neh Na Na Na", la care publicul a fost invitat să cânte şi să danseze. "Dacă nu cântaţi piesa asta cu mine, o să mă opresc imediat", a spus râzând Dani Klein. Nu a fost nevoie ca artista să se oprească, deoarece toţi cei peste 4.000 de oameni veniţi la Sala Palatului au recunoscut-o imediat şi au cântat-o în picioare, într-o atmosferă de bună-dispoziţie totală.

Formaţia Vaya con Dios va mai susţine un concert la Sala Palatului sâmbătă, de la ora 20.00.

Cele două concerte de la Sala Palatului, alături de cel susţinut miercuri seară la Cluj-Napoca, fac parte din turneul de adio al celebrei formaţii belgiene Vaya con Dios.

Vaya Con Dios şi-a anunţat retragerea printr-un mare turneu, "Farewell Tour". După succesele înregistrate în 2009, la Sala Palatului din Capitală (spectacol sold out), şi în 2010 (club Fratelli, show sold out), Dani Klein şi colegii săi de trupă au decis să revină în România în cadrul ultimului lor turneu internaţional, prin care îşi iau adio de la fani.

Trupa încheie prin acest turneu 27 ani de carieră. Hituri precum "What's a Woman", "Puerto Rico" şi "Neh Na Na Na" se aud constant pe toate posturile de radio. Turneele trupei au traversat globul din Rusia până în Angola. Belgia a emis în 2008 o serie de timbre poştale "Vaya Con Dios", cu imaginea solistei Dani Klein. În total, trupa a înregistrat până în prezent vânzări ce depăşesc 7 milioane de albume şi 3 milioane de single-uri.

Povestea formaţiei Vaya Con Dios a început în Belgia, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Anii '80 reprezentau epoca la care vocea lui Dani Klein putea fi auzită în diverse spoturi radio sau în cluburi obscure, ca solistă a trupei Arbeid Adelt. Succesul s-a lăsat aşteptat până ce Klein, alături de chitaristul Willy Lambregt şi contrabasistul Dirk Schoufs au hotărât să pună bazele unei noi formaţii. Împărtăşeau aceleaşi gusturi muzicale: jazzul, opera şi muzica gipsy, genuri nu foarte apreciate în acea vreme la Bruxelles. Noua trupă se numea Vaya Con Dios ("Du-te cu Dumnezeu"), o denumire spaniolă, preluată dintr-un documentar tv despre cartierul cubanez din Miami. Cei trei nu aveau planuri măreţe pentru viitor - îşi propuneau pur şi simplu să vadă cum sună atunci când amesteci rockul cu ritmurile latine, blues, flamenco şi şansonete.

Cu albumul "Night Owls" din 1990, Vaya Con Dios a ajuns să vândă milioane de albume. Influenţele spaniole s-au resimţit din plin pe primele două albume ale trupei, ce cuprindeau piese devenite hituri în întreaga lume - "Puerto Rico", "Don't Cry For Louie", "Nah neh nah". Muzica lor a fost o adevărată gură de aer proaspăt în comparaţie cu mainstream-ul anilor '80: avea culoare, soul, pasiune şi fler.

Însă sub presiunea celebrităţii, trupa a început să se destrame. Willy Lambregt a părăsit trupa, Dirk Schoufs, partenerul lui Dani de scenă şi de viaţă, a plecat, de asemenea, din Vaya Con Dios şi a murit la scurt timp după. Devastată, Dani îşi strânge forţele şi lansează solo tulburătorul "Time Flies", urmat de un alt album la fel de melancolic, "Roots & Wings". După care s-a aşternut o tăcere îndelungată, timp în care ea şi-a refăcut forţele.

Reîntoarcerea la muzică s-a produs în 1999, cu albumul "Purple Prose", şi apoi, şi mai hotărât, în 2004, cu "The Promise", care include hiturile "Je l'aime, Je l'aime" şi "Don't Deny". În 2006 a fost lansat cel mai important album al trupei, "The Ultimate Collection". Materialul recompune istoria celei mai cunoscute trupe belgiene, care şi-a menţinut popularitatea, de-a lungul anilor, în rândul a milioane de fani europeni. De asemenea, în 2007 trupa a lansat albumul "Comme on est venu", compus integral în limba franceză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici