Băsescu: Reîntâlnirea cu fraţii din Republica Moldova nu e un ideal pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm. Timofti: Am simţit, la Arcul de Triumf, forţa României ca parte a Europei unite

Şeful statului a menţionat, în discursul la recepţia de Ziua Naţională, că a evocat zilele trecute "un proiect de ţară", propunând o reflecţie şi anunţând un deziderat, "de a ne reîntâlni cu fraţii noştri din Republica Moldova", arătând că nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie asumat.

742 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reîntâlnirea cu fraţii din Republica Moldova nu e un ideal pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm. Timofti: Am simţit, la Arcul de Triumf, forţa României ca parte a Europei unite

Nicolae Timofti, Traian Băsescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"Am evocat zilele trecute un proiect de ţară, o viziune: am propus o reflecţie şi am anunţat un deziderat, unul care aparţine preşedintelui României şi cred că e împărtăşit de cea mai mare parte a poporului român: acela de a ne reîntâlni cu fraţii noştri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

El a arătat că, odată cu evocarea acestui proiect, condiţiona realizarea acestui deziderat de timp, de voinţa poporului şi de abilitatea şi de ingeniozitatea politicienilor.

"Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm, dacă dorim ca atunci, cândva, acest ideal să se realizeze. Trebuie să acceptăm că doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru că doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate să hotărască", a spus şeful statului.

Preşedintele a felicitat în mod special autorităţile şi pe cetăţenii Republicii Moldova pentru succesul de a fi făcut un pas mare înainte în relaţiile cu Uniunea Europeană, odată cu parafarea, la Vilnius, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, două documente esenţiale pentru materializarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

"Sărbătoarea naţională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru reînnoirea asigurărilor că România va susţine în continuare împlinirea aspiraţiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut", a mai arătat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să se adreseze, în discursul său, "românilor din ţară, dar şi românilor de pretutindeni, celor care îşi construiesc cu greu şi migală viaţa, îşi susţin familiile şi îşi fac datoria la locurile lor de muncă, milioanelor de oameni obişnuiţi care fac viitorul acestei ţări, dar şi militarilor români aflaţi la datorie, felicitări şi urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia sărbătorii noastre naţionale".

"La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!", a spus şeful statului în finalul discursului.

La recepţia organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale a României a fost invitat, anul acesta, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a susţinut, la rândul său, un discurs în faţa invitaţilor.

Timofti: Am simţit, la Arcul de Trimf, forţa mentală şi militară a României,ca parte a Europei unite

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, în discursul rostit în cadrul recepţiei de la Palatul Cotroceni, că a simţit la parada de la Arcul de Triumf forţa mentală şi militară a României, ca parte a Europei unite.

"La parada militară de astăzi de la Arcul de Triumf, am simţit forţa mentală şi militară a României, ca parte a Europei unite", a afirmat Timofti, precizând că dorinţa moldovenilor este să avanseze cu fermitate pe această cale pe care s-au dezvoltat România şi alte actuale ţări membre ale spaţiului comunitar.

"Sperăm să devenim cât mai curând parte a spaţiului european, pentru a ne bucura şi a împărtăşi aceleaşi drepturi şi valori democratice, economice şi de circulaţie liberă", a mai afirmat preşedintele Republicii Moldova.

Nicolae Timofti a ţinut să sublinieze încă o dată recunoştinţa pe care o are Republica Moldova faţă de România, pentru "dedicaţia şi consecvenţa" cu care a pledat cauza ţării sale.

"Republica Moldova este parte a culturii europene şi bineinţeles, a celei româneşti. Stau mărturie în acest sens clasicii noştri comuni, Eminescu, Creangă, Alecsandri, Sadoveanu şi mulţi alţii. Vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi simţire şi am trăit aceeaşi istorie tumultuoasă. Urez românilor din România şi de pretutindeni să aibă putere de a privi cu încredere spre viitor, să aibă împlinirile la care visează şi să păstreze spiritul pe care l-au preluat de la strămoşi. La mulţi ani, România!", a mai declarat Nicolae Timofti.

La recepţie au participat peste o mie de persoane, oficialităţi, precum şi reprezentanţi ai Armatei, cultelor, ai Corpului Diplomatic şi ai mass-media. Între cei prezenţi la eveniment s-au numărat Patriarhul BOR, PF Daniel, şeful DNA, Codruţa Kovesi, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, deputaţii Roberta Anastase, Elena Udrea, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, liderul PMP Eugen Tomac, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, vicepreşedintele BNR Florin Georgescu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

Premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea nu au participat la recepţia de la Palatul Cotroceni. Nici alţi miniştri sau lideri ai USL nu au fost prezenţi la eveniment.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

"Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a spus preşedintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia din România, cu ministrul de Externe, preşedintele a răspuns: "Mă tem că, până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva".

Şeful statului a mai spus: "Dumneavoastră credeţi că ministrul Corlăţean nu ar fi de acord cu unirea celor două state româneşti?".

"Eu cred că acum este oportun să o spunem, că avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune «DA» fără să ezite", a declarat şeful statului, despre unireea României cu Republica Moldova, precizând "Cine poate împiedica un interes naţional?".

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "următorul proiect de ţară pentru România, pe care cred că de acum îl putem spune public este: vrem să ne întregim ţara".

Traian Băsescu a precizat că "nu acesta este momentul în care să putem obţine aşa ceva". "Momentul pe care trebuie să îl valorificăm este şansa republicii Moldova de a intra în procesele de pregătire a accesului în Uniunea Europeană, care durează zece ani", a mai declarat Traian Băsescu, arătând că în zece ani se pot întâmpla lucruri neprevăzute în prezent.

"Ce-i în mână nu-i minciună. Hai spre Uniunea Europeană şi vom vedea", a concluzionat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici