Bundestagul aprobă reforma electorală care reduce numărul de parlamentari. Câţi membri va avea Parlamentul Germaniei

  • Parlamentarii germani au aprobat vineri reformele electorale care ar reduce dimensiunea din ce în ce mai mare a parlamentului ţării.
  • Două partide de opoziţie au criticat vehement acest plan şi se aşteaptă ca acesta să fie contestat Curtea Constituţională.
845 afișări
Imaginea articolului Bundestagul aprobă reforma electorală care reduce numărul de parlamentari. Câţi membri va avea Parlamentul Germaniei

Camera inferioară a Parlamentului, sau Bundestag, are în prezent un număr record de 736 de membri. Modificările aprobate cu un vot de 400-261 şi 23 de abţineri ar reduce acest număr la 630, informează AP.

Alte propuneri de reformare a sistemului au eşuat în ultimii ani din cauza dificultăţii de a reconcilia interesele partidelor. Următoarele alegeri naţionale din Germania sunt aşteptate în toamna anului 2025.

La alegerile din Germania, fiecare alegător primeşte două voturi: unul pentru un candidat ales direct, celălalt pentru o listă de partid.

Fiecare dintre cele 299 de circumscripţii electorale ale ţării îşi alege reprezentantul legislativ în mod direct, prin vot cu majoritate simplă. Alte cel puţin 299 de locuri sunt atribuite candidaţilor aleşi pe listele de partid. Voturile de listă sunt esenţiale, deoarece determină procentul de mandate pe care le obţine fiecare partid.

În prezent, în cazul în care un partid câştigă mai multe locuri prin vot direct decât ar fi obţinut prin vot de partid, acesta păstrează locurile suplimentare, dar se adaugă locuri suplimentare pentru alte partide pentru a se asigura că votul proporţional este reflectat cu exactitate.

Deoarece marile partide tradiţionale din Germania au continuat să domine votul direct, chiar dacă sprijinul lor general a scăzut, acest lucru poate avea ca rezultat faptul că Bundestagul are mult mai mulţi parlamentari decât numărul minim de 598.

Pentru a participa la împărţirea locurilor, un partid trebuie să obţină 5% din voturile de pe lista de partid sau să aibă cel puţin trei parlamentari aleşi direct.

Reforma elaborată de coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz ar stabili dimensiunea Bundestagului la un număr constant de 630 de locuri.

În cadrul noului sistem, partidele ar trebui să obţină 5% din voturi pentru a participa la împărţirea mandatelor, iar opţiunea celor trei parlamentari aleşi direct ar fi eliminată. De asemenea, nu ar fi adăugate locuri suplimentare pentru a permite tuturor câştigătorilor direcţi din circumscripţiile electorale să îşi ocupe locurile, ceea ce înseamnă că cei mai slab performanţi candidaţi ar putea fi excluşi.

Opoziţia critică reforma

Acest lucru a indignat în special două partide de opoziţie: Uniunea Creştin-Socială conservatoare, care candidează doar în Bavaria şi deţine aproape toate cele 46 de locuri alese direct din acel stat; şi Partidul Stângii, care nu a ajuns la 5% din susţinere la alegerile din 2021, dar are un grup parlamentar complet, deoarece a ieşit cu trei deputaţi aleşi direct.

"V-aţi propus să micşoraţi parlamentul german; ceea ce faceţi acum este să micşoraţi opoziţia în acest parlament", a declarat Alexander Dobrindt, cel mai important deputat al CSU la Berlin.

Blocul de centru-dreapta care include CSU a precizat că intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională Federală a Germaniei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici