Cseke i-a mulţumit lui Tăriceanu pentru susţinerea propunerii de taxare a alimentelor nesănătoase

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii liberale, că fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu l-a susţinut în ideea taxării alimentelor nesănătoase şi i-a mulţumit public acestuia.

34 afișări
Imaginea articolului Cseke i-a mulţumit lui Tăriceanu pentru susţinerea propunerii de taxare a alimentelor nesănătoase

Cseke i-a mulţumit lui Tăriceanu pentru susţinerea propunerii de taxare a alimentelor nesănătoase (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Pentru această propunere de taxare a alimentelor nesănătoase am fost atacat din foarte multe părţi, din partea companiilor producătoare de alimente, dar am fost şi felicitat. (...) M-a susţinut public prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, dar, probabil, el nu reprezenta un punct de vedere al liberalilor. Oricum, eu îi mulţumesc pentru susţinere", a afirmat Cseke Attila. El a adăugat că a primit felicitări şi invitaţii din străinătate pentru a prezenta această propunere.

Ministrul Sănătăţii a spus că autorii moţiunii au invocat implicaţiile negative ale taxării alimentelor nesănătoase: sarmalele, brânza, mititeii, hamburgerul, dar nu se ştie de unde au această informaţie, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a lansat nicio cifră şi nicio măsură concretă în acest sens.

"Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică o idee de proiect la începutul anului 2010, de taxare a alimentelor nesănătoase, dar nu am lansat nicio cifră, nicio măsură concretă şi cu stupoare am aflat că alimentele vor fi scumpite cu n procente şi că oamenii îşi vor pierde locurile de muncă din această cauză", a explicat ministrul Sănătăţii.

El a spus că îi roagă pe "toţi inventatorii de zvonuri de specialitate" să mai treacă pe la Minister şi să se informeze. "În privinţa dezbaterii taxării alimentelor nesănătoase, nu avem deocamdată de declarat nici procente, nici măsuri radicale", a adăugat Cseke Attila, arătând că, dacă această taxă se va implementa, fondurile obţinute se vor folosi pentru programul de educaţie al copiilor.

Ministrul Sănătăţii a precizat, în legătură cu introducerea coplăţii în sănătate, că aceasta este o măsură care este prezentă în sistemul sanitar şi în contractul cadru, dar nu era aplicată.

El a arătat că această "coplată" există în multe sisteme de sănătate din ţările dezvoltate şi că beneficiile aplicării ei sunt că reduce plăţile nejustificate pentru serviciile medicale. "Un pacient va prefera un consult la medicul de familie unde va plăti 5 lei, decât să se interneze în spital şi să plătească mai mult", a adăugat Cseke Attila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici