Guvernul nu modifică niciuna din condiţiile pentru candidatura la Preşedinţie

Guvernul nu va modifica numărul de semnături necesare unui persoane pentru a candida la Preşedinţie, nu va introduce obligativitatea depunerii vreunei sume de către candidat şi nu va modifica alte condiţii legate de depunerea candidaturii, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

210 afișări
Imaginea articolului Guvernul nu modifică niciuna din condiţiile pentru candidatura la Preşedinţie

Guvernul nu modifică niciuna din condiţiile pentru candidatura la Preşedinţie (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, proiectul de lege privind alegerile prezidenţiale, urmând să procedeze doar la modificări tehnice ale reglementărilor în vigoare vizând organizarea secţiilor de vot.

Orice alte modificări la această lege vor fi efectuate după desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, a mai spus Boc.

Persoanele care intră în cursa electorală pentru Preşedinţie trebuie să depună la Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) suma de 30.000 de euro, banii urmând să fie returnaţi celor care obţin peste 1% din voturile valabil exprimate, prevede proiectul de lege iniţiat de AEP şi MAI.

"Am decis să propunem Guvernului un proiect de lege prin care candidaţii la funcţia de preşedinte al României, pe lângă îndeplinirea celorlalte prevederi legale, vor trebui să depună la înscrierea în cursa electorală şi suma de 30.000 de euro. AEP va deschide conturi pe numele persoanelor respective, iar cei care nu obţin măcar 1% din voturile liber exprimate vor pierde banii. Suma va fi virată la bugetul de stat şi va acoperi o parte din costurile legate de organizarea alegerilor prezidenţiale. Celorlalţi candidaţi, care trec de pragul de 1%, li se vor restitui aceşti bani în maximum 14 zile lucrătoare de la data rămânerii definitive a rezultatului alegerilor", au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Directorul Cristian Leahu, din cadrul Direcţie Legislaţie a AEP, a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că varianta unui depozit a fost luată în discuţie mergând pe ideea practicii în domeniu în alte state, cum ar fi Austria, Grecia, Cipru, Estonia, Lituania, Irlanda şi Regatul Unit al Marii Britanii.

"AEP nu a propus niciun nivel în mod oficial", a afirmat el, întrebat despre cuantumul propus de AEP Executivului în legătură cu acest depozit.

"Ne gândim la o sumă care să nu constituie o restricţie pentru dreptul de a candida, dar care să fie suficient de ridicată ca să elimine candidaţii neserioşi", a precizat Cristian Leahu, care a adăugat că au fost luate în calcul mai multe variante.

Premierul Emil Boc nu susţine măsura introducerii depozitului minim pentru candidaţii la Preşedinţie, întrucât reprezintă o îngrădire a dreptului constituţional de a candida la această funcţie, dar nici alte modificări, precum majorarea numărului de semnături necesare unei candidaturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici