Ion Cristoiu: De ce se impune un Pact între partide pentru ţinerea alegerilor parlamentare

  • Ion Cristoiu: Pe 6 decembrie 2020 vor fi alegeri parlamentare. Bătut în cuie, cum s-ar spune într-un tren de navetişti fără mască.Toate partidele au căzut de acord că alegerile trebuie să se ţină. Dacă unele – PSD, de exemplu – mai bombăne că ar trebui să se amîne, explicaţia trimite la bătălia electorală
  • Ion Cristoiu: În condiţiile în care Guvernul se încăpăţînează să ţină alegeri cu orice preţ, orice măsură luată e suspectată imediat ca fiind electorală. Administrarea Crizei Sanitare stă sub semnul bîlbîielilor, al contrazicerilor şi mai ales al lipsei de fermitate în mesajele publice, explicată prin deruta care domneşte în Palatele Puterii
  • Ion Cristoiu: Fiecare măsură nu e raportată la realităţi, ci la procentele electorale. Deşi mai e o lună pînă la alegeri, România trăieşte sub semnul alegerilor. Tot ce se întîmplă trimite la electorat. Ce soluţie ar fi? Una simplă, dar pe care Klaus Iohannis o refuză. Convocarea partidelor parlamentare pentru consultări la Cotroceni
127 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: De ce se impune un Pact între partide pentru ţinerea alegerilor parlamentare

Ion Cristoiu: De ce se impune un Pact între partide pentru ţinerea alegerilor parlamentare

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis ar trebui să convoace consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare, finalizate cu un pact pentru desfăşurarea alegerilor legislative şi care să cuprindă şi măsurile de lockdown până la momentul electoral astfel încât nicio formaţiune politică să nu profite de deciziile nepopulare.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Un Comunicat al BEC ne previne că peste trei zile se va stabili, prin tragere la sorţi, ordinea partidelor şi a independenţilor pe buletinele de vot. Tot acelaşi Comunicat ne reaminteştecă vineri, 6 noiembrie 2020, debutează campania electorală care se va încheia pe 5 decembrie 2020, ora 7.00.

Aşadar, în România s-a intrat în linia dreaptă care duce la alegerile parlamentare.

Pe 6 decembrie 2020 vor fi alegeri parlamentare.

Bătut în cuie, cum s-ar spune într-un tren de navetişti fără mască.

Toate partidele au căzut de acord că alegerile trebuie să se ţină. Dacă unele – PSD, de exemplu – mai bombăne că ar trebui să se amîne, explicaţia trimite la bătălia electorală. Cumva dacă situaţia epidemiologică (vorba Sanitarului de la Cotroceni!) se va înrăutăţi, povara vinei să cadă pe umerii PNL.

Pînă la alegeri mai sînt însă 30 de zile.

Aceste 30 de zile vor fi cruciale.

Nu pentru Guvern, ci pentru Naţiune. În absenţa unor miracole, situaţia epidemiologică se va înrăutăţila noi în perioada următoare. Ţările occidentale iau rînd pe rînd măsuri ferme, unele dintre ele de tip lockdown la nivel naţional, pentru a evita debordarea spitalelor. Chiar dacă închiderea în case nu duce în chip automat la dispariţia virusului (experienţa primului val a arătat că la prima măsură de relaxare infectările revin), totuşi pentru Guverne măsura e menită a lăsa răgaz sistemului sanitar să răsufle. În aceste condiţii, România se confruntă cu o situaţie în care iresponsabilitatea autorităţilor atinge atitudinea criminală. Guvernul, condus de Klaus Iohannis cu o mînă de fier, evită orice măsură fermă în perioada următoare pentru a nu pierde puncte la alegeri. Nu e vorba de fermitatea de a ţine alegeri pe 6 decembrie 2020. E vorba de evitarea măsurilor ferme de restricţii pentru ca PNL să nu piardă nici măcar un vot. Calculul făcut la Cotroceni (nu la Victoriei, clădirea Guvernului e doar locul în care se primesc şi se îndeplinesc indicaţiile din Deal) sînt acestea:

Orice măsură fermă riscă să nemulţumească o parte a electoratului. O nemulţumire tradusă în vot contra PNL cu atît mai explicabilă cu cît orice român lovit de interdicţii se întreabă:

De ce n-am voie să ies din casă în timpul nopţii, dar am voie, ba chiar îndemnat s-o fac, să ies din casă şi să merg la vot?!

Acest calcul duce în chip automat la evitarea măsurilor de protecţie. Poate că Guvernanţii se întreabă de ce în vară românii au bombănit cînd Statul a luat măsuri de restricţie, iar acum cînd Statul nu le ia, înlesnind desfăşurarea unei vieţi normale, aceiaşi cetăţeni bombăne că nu le ia?

Răspunsul e simplu.

Evitarea măsurilor de restricţie nu-şi are temeiul în preocuparea de a păstra o viaţă cît de cît normală, ci în preocuparea de a nu pierde nici măcar un punct la alegeri.

Acest răspuns dă seama de uriaşa neîncredere a populaţiei în administrarea Crizei sanitare de către Guvern. Poate că unele măsuri sînt cerute de viaţă. Da, dar în condiţiile în care Guvernul se încăpăţînează să ţină alegeri cu orice preţ, orice măsură luată e suspectată imediat ca fiind electorală.

Administrarea Crizei Sanitare stă sub semnul bîlbîielilor, al contrazicerilor şi mai ales al lipsei de fermitate în mesajele publice.

Aceste lucruri negative, care adîncesc Criza sanitară, se explică prin deruta care domneşte în Palatele Puterii. Pe de o parte, Klaus Iohannis şi Ludovic Orban sînt conştienţi că situaţia e groasă rău şi că s-ar impune măsuri ferme.Pe de alta, Klaus Iohannis şi Ludovic Orban sînt cu ochii pe sondaje. Fiecare măsură nu e raportată la realităţi, ci la procentele electorale. Deşi mai e o lună pînă la alegeri, România trăieşte sub semnul alegerilor. Tot ce se întîmplă trimite la electorat.

Ce soluţie ar fi?

Una simplă, dar pe care Klaus Iohannis o refuză.

Convocarea partidelor parlamentare pentru consultări la Cotroceni.

Nu văd cum PSD, angajat deja în campanie, ar pleda pentru amînarea alegerilor. Ca rezultat al consultărilor s-ar încheia un Pact între partide care s-ar putea numi:

Pactul pentru ţinerea alegerilor.

Ţinerea alegerilor pe 6 decembrie e prezentată acum de Klaus Iohannis ca un mijloc de a înlătura majoritatea parlamentară a PSD.

O astfel de justificare dezvăluie încă o dată viziunea îngustă,de chibiţ electoral, a lui Klaus Iohannis.

Alegerile trebuie să se ţină pe 6 decembrie 2020 pentru că amînarea lor ar fi nefastă pentru ţară.

În lupta cu Tripla Criză: Sanitară, Economică, Meteo, România are nevoie de un Guvern rezultat din alegeri.

Indiferent cine va forma acest Guvern.

Pactul ar cuprinde şi măsurile de lockdown pînă în apropierea alegerilor.

În felul acesta, nici un partid n-ar profita de măsurile nepopulare.

Ar fi o soluţie nu numai simplă dar şi corespunzătoare interesului naţional.

Cum să opteze pentru ea Klaus Iohannis, cel care pune interesul electoral înaintea celui naţional?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici