Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, către Iohannis: Nu politizaţi preşedinţia României la Consiliul UE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, face un apel la preşedintele Klaus Iohannis şi la Ludovic Orban de a nu politiza preşedinţia la Consiliul Uniunii Europene (UE) care va fi preluată de România în 2019, precizând că este un obiectiv care nu are culoare politică.

2255 afișări
Imaginea articolului Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, către Iohannis: Nu politizaţi preşedinţia României la Consiliul UE

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, către Iohannis: Nu politizaţi preşedinţia României la Consiliul UE

Acesta le reaminteşte liberalilor că, alături de restul partidelor, au aprobat în unanimitate în comisiile responsabile din Parlament temele de interes ale preşedinţiei Consiliului UE şi au susţinut demersurile logistice pentru preluarea şefiei Consiliului.

"Am constat faptul că domnul Ludovic Orban a decis să rupă unilateral consensul naţional în jurul proiectului Preşedinţiei României la Consiliul UE. Această decizie nu doar că dăunează eforturilor deja realizate în ultimul an de a include toate instituţiile, partidele politice, actorii sociali, sindicatele şi patronatele în acest proces, dar reprezintă un grav atac la ideea asumată de toată lumea, atât în ţară cât mai ales în Uniunea Europeană, conform căreia nu se politizează Preşedinţia Consiliului UE. În această logică, a nevoii ca în jurul proiectelor naţionale să trecem peste interesele personale sau electorale, acum două săptămâni a fost prezentată în Parlamentul României prima formă a programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", transmite Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.

Ministrul precizează că ţara noastră se află în grafic cu toate elementele organizatorice, "fapt recunoscut şi comunicat public cu ocazia vizitei recente la Bucureşti a secretarului general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen".

Aceeaşi constatare au avut-o şi partenerii României "din Trio-ul de Preşedinţii din care facem parte, Finlanda şi Croaţia", care au ţinut să menţioneze acest lucru public la fiecare întâlnire, mai susţine Victor Negrescu. De asemenea, ţara noastră este deja implicată în foarte multe dosare, jucând rolul de „Preşedinţie din umbră“ a Consiliului Uniunii Europene, fără să întâmpine niciun fel de dificultăţi, potrivit sursei citate.

"Am mai spus-o public: această preşedinţie nu este a unui ministru sau a unui Guvern, ci a fiecărui român. De aceea am construit fiecare etapă de pregătire cu maximă transparenţă, prin consultări publice repetate şi implicarea profesioniştilor din sistemul public românesc şi din statele cu experienţă în exercitarea Preşedinţiilor. Fac un apel în acest sens la PNL şi la preşedintele României, Klaus Iohannis, să se asigure că Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene nu este politizată şi că pe viitor se evită astfel de luări de poziţie publică!", a completat Negrescu.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă la Hunedoara, că Executivul nu a făcut demersuri serioase pentru pregătirea perioadei în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE, ci dincontră, PSD are o conduită antieuropeană, fiind ocupat cu asaltul asupra justiţiei.

Întrebat, într-o conferinţă de presă la Hunedoara, cum se va reflecta situaţia din ţară asupra perioadei în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a răspuns: "Guvernul, care era principalul responsabil în pregătirea semestrului în care România deţine preşedinţia UE nu a făcut mai nimic în acest sens. Încă nu sunt clare care sunt priorităţile şi obiectivele noastre în cadrul preşedinţiei. Din punct de vedere organizatoric suntem departe de a fi pregătiţi."

Liderul liberal a adăugat că PSD are o atitudine antieuropeană, iar măsurile partidului de guvernământ nu fac decât să influenţeze negativ deciziile la nivelul UE referitoare la România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici