„Noi continuăm schimbarea”, un partid anti-corupţie, indicat câştigător al alegerilor din Bulgaria

Un nou partid anti-coprupţie ar urma să câştige alegerile parlamentare de duminică din Bulgaria, arată patru sondaje de la ieşirea de la urne, sporind şansele de a pune capăt unui impasului politic, relatează Reuters.

1112 afișări
Imaginea articolului „Noi continuăm schimbarea”, un partid anti-corupţie, indicat câştigător al alegerilor din Bulgaria

„Noi continuăm schimbarea”, un partid anti-corupţie, indicat câştigător al alegerilor din Bulgaria

Disputele politice i-au împiedicat pe opozanţii fostului premier Boyko Borissov să formeze un guvern după precedentele două runde de alegeri, din aprilie şi iulie. Bulgarii s-au săturat de acest impas, care a fost considerat ca fiind un obstacol în calea perspectivelor economice ale ţării, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19.

Noul partid centrist anti-corupţie „Noi continuăm schimbarea” conduce cu aproximativ 26% din voturi, au arătat sondajele de la ieşirea de la urne realizate de Alpha Research, Gallup International, Market Links şi Trend. Sondajele indică pe locul al doilea partidul de centru-dreapta GERB al lui Borissov, cu aproximativ 23-24%.

Market Links a declarat că noul partid a obţinut o susţinere de 26,5%. Gallup International vede, de asemenea, noul partid în frunte cu 26,3%.

Analiştii spun că noul partid pare mai bine poziţionat pentru a încheia o coaliţie cu sprijinul a două mici grupări anticorupţie şi al socialiştilor, dar apreciază că urmează discuţii dificile.

La votul prezidenţial care a avut loc tot duminică, actualul preşedinte Rumen Radev, un critic dur al lui Borissov, a fost considerat câştigător a aproximativ 50% din voturi în primul tur.

Rezultatele strânse ale scrutinului de duminică subliniază diviziunile politice profunde după un deceniu de guvernare a lui Borissov, în vârstă de 62 de ani, o fostă gardă de corp a răposatului dictator comunist Todor Jivkov.

"Rămâne întrebarea dacă toţi adversarii GERB îşi vor respecta promisiunile de a nu susţine GERB pentru un guvern. Dacă va fi aşa, ne vom confrunta cu o coaliţie cvadripartită", a declarat analistul politic Daniel Smilov.

Alegerile vin pe fondul costurilor ridicate ale energiei şi cu nemulţumirea faţă de corupţia generalizată din Bulgaria. Deşi noile cazuri de COVID-19 sunt în scădere faţă de nivelul record, spitalele sunt în continuare copleşite, iar rata de mortalitate rămâne una dintre cele mai ridicate din UE.

„Noi continuăm schimbarea” a fost înfiinţată în septembrie de antreprenorii Kiril Petkov şi Assen Vassilev, care au studiat la Harvard.

"Promitem corupţie zero. Aceasta este ceea ce urmărim. Fără toleranţă, nimic, zero", a declarat Petkov pentru Reuters.

Sondajele la ieşirea de la urne au arătat, de asemenea, că un partid ultranaţionalist, Revival, care se opune cu fermitate restricţiilor COVID-19, a depăşit pragul de 4% pentru a intra în parlament.

Prezenţa la vot a fost la un minim record, aproximativ 25,5%, cu trei ore înainte de închiderea urnelor, au arătat datele comisiei electorale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bulgaria,
alegeri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici