Paul Stănescu se adresează liderilor maghiari care critică acţiunile UE şi NATO: „Întinde-te doar cât îţi permite pătura, spune un proverb de origine maghiară"

Dacă liderii unguri doresc să critice acţiunile comune ale UE şi NATO şi să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, să o facă de pe teritoriul Ungariei, arată Paul Stănescu.

Urmărește
2216 afișări
Imaginea articolului Paul Stănescu se adresează liderilor maghiari care critică acţiunile UE şi NATO: „Întinde-te doar cât îţi permite pătura, spune un proverb de origine maghiară"

„Întinde-te doar cât îţi permite pătura, spune un proverb de origine maghiară. În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut şi de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tuşnad. Doar că, în ultima perioadă, şi mai ales în aceste zile, înţelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceştia când sunt oaspeţi pe teritoriul unui alt stat. Voi fi foarte clar şi tranşant în privinţa comunicării politice naţionaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene şi proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceştia doresc să critice acţiunile comune ale UE şi NATO şi să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, arată într-un comunicat Paul Stănescu,

Secretarul general al PSD adaugă că „nu avem nevoie ca acestea să se amestece toxic, în spaţiul public românesc, cu angajamentele şi poziţiile noastre clare în favoarea consolidării şi susţinerii proiectului european. Să spui că UE a pierdut războiul este absolut inutil, superficial şi necredibil, mai ales când vorbeşti de pe poziţia complicată de stat izolat politic în UE. Înţelepciunea proverbială maghiară poate fi utilă, dar cea politică lasă de dorit”.

În plus, vreau să atrag atenţia că un alt aspect devine îngrijorător şi nu-l putem tolera: transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice. În loc ca sportul să promoveze competiţia, unitatea şi o bună înţelegere între maghiari şi români, a ajuns să derapeze către anumite scopuri politice. Se vede rău, ca şi cum trebuie mulţumiţi diverşi oficiali unguri cu orice preţ, atunci când vin în România. Cred că se impune la nivelul Coaliţiei o clarificare urgentă a acestui mod de a gestiona activitatea sportivă. Este inacceptabil ca el să fie denaturat de la adevărata sa misiune, chiar sub ochii noştri şi a autorităţilor române. Aceste momente, oarecum penibile şi provocatoare, trebuie să dispară. Relaţiile oficiale diplomatice care se construiesc între România şi Ungaria nu trebuie alterate sub nicio formă de tot felul de provocări politice.Reamintesc oricui mai are îndoieli că autonomia pe criterii etnice este inacceptabilă, contrară Constituţiei, iar unitatea şi indivizibilitatea ţării sunt sfinte”, încheie Stănescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
www.businessmagazin.ro
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar