- Home
- Sănătate
- (26.03.2022, 07:08)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un pacient complet paralizat a fost capabil să comunice prin semnale ale creierului: „Îmi iubesc fiul meu frumos”
Datorită unei interfeţe creier-calculator, omul a fost capabil să formuleze o serie de propoziţii în ciuda paraliziei complete, arată un studiul publicat în Nature Communications.
Urmărește
18055 afișări
Pacientul complet paralizat este capabil să comunice prin semnale ale creierului: „Îmi iubesc fiul meu frumos”
Sunt numite interfeţe brain-computer (sau acronimul Bci pentru Brain computer interface) şi permit stabilirea unei punţi între maşini şi creierul uman. Folosind unul dintre aceste dispozitive, un bărbat de 36 de ani pentru care orice mişcare este acum imposibilă de progresia sclerozei laterale amiotrofice (ALS) a putut să comunice: „Îmi iubesc fiul minunat”, a scris el gândit.
Studiul asupra acestui pacient, publicat în Nature Communications, a fost realizat de un grup de cercetători de la centrul elveţian Wyss pentru bio- şi neuro-inginerie din Geneva şi compania germană Als Voice gGmbH din Mossingen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Jimmy Carter, al 39-lea Președinte al SUA și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani. Va rămâne în istorie drept cel mai longeviv Președinte american
-
ANIS: Eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT-işti va izola România pe scena globală a tehnologiei
-
Declaraţia controversată a ministrului slovac al Apărării: Ucraina va trebui să cedeze o parte din teritoriul său
-
MAE consideră că incidentul cu atlasul ungar are „o natură provocatoare”
Sindromul „blocat în”
Acum, această descoperire tehnologică ar putea oferi un răspuns persoanelor cu sindromul „blocat în”, o tulburare neurologică rară caracterizată prin paralizia completă a muşchilor voluntari din fiecare parte a corpului, cu excepţia celor care controlează mişcarea. Această boală poate fi o consecinţă a leziunilor traumatice ale creierului, a bolilor sistemului circulator sau a supradozelor de medicamente. Printre acestea, şi ALS. Când o persoană cu SLA nu mai poate vorbi, poate folosi o cameră de urmărire a ochilor pentru a selecta literele de pe ecran. Mai târziu, în progresia bolii, ei pot răspunde la întrebări cu mişcări subtile ale ochilor sau ale muşchilor faciali. Dar poate veni şi un moment în care chiar şi mişcarea ochilor sau a feţei devin imposibile.
Electrozi implantaţi în creier
Acesta este cazul în centrul studiului recent publicat. Potrivit rapoartelor lui Kelly Servick, editorul Science, pacientul a început să lucreze cu un grup de cercetare de la Universitatea din Tübingen în 2018, când încă mai putea să-şi mişte ochii. A spus echipei că doreşte un implant invaziv, pentru a încerca să menţină comunicarea cu familia ei, inclusiv cu fiul ei. Soţia şi sora lui au furnizat acordul scris pentru operaţie.
Pentru a încerca să ocolească paralizia, cercetătorii au introdus două reţele de electrozi pătraţi, de 3,2 milimetri lăţime, într-o parte a creierului care controlează mişcarea. Când i-au cerut bărbatului să încerce să-şi mişte mâinile, picioarele, capul şi ochii, semnalele neuronale nu au fost suficient de consistente pentru a răspunde la întrebările „da” sau „nu”, spune Ujwal Chaudhary, inginer biomedical şi neurotehnolog la ALS Voce.
Succes datorită neurofeedback-ului
După aproape 3 luni de eforturi nereuşite, echipa a încercat neurofeedback, în care o persoană încearcă să-şi schimbe semnalele creierului. Un ton audibil a crescut în înălţime atunci când activarea electrică a neuronilor din apropierea implantului a accelerat, fiind mai scăzut pe măsură ce a încetinit. Cercetătorii i-au cerut participantului să schimbe acel ton folosind orice strategie. În prima zi, el putea schimba tonul şi, în ziua a 12-a, putea să-l potrivească. Cercetătorii au ajustat sistemul căutând cei mai receptivi neuroni şi determinând modul în care fiecare s-a schimbat cu eforturile pacientului.
Păstrând tonul ridicat sau scăzut, bărbatul a putut, aşadar, să indice „da” şi „nu” în grupuri de litere, apoi cu litere simple. După aproximativ 3 săptămâni cu sistemul, acesta a produs o propoziţie inteligibilă: o cerere către îngrijitori de a-l repoziţiona. De-a lungul anului următor, a rostit zeci de propoziţii într-un ritm scrupulos de aproximativ un caracter pe minut: „Supă de gulaş şi ciorbă de mazăre dulce”. „Aş dori să ascult albumul Tool la volum mare”. „Îmi iubesc fiul minunat”. În cele din urmă, a explicat echipei că a modulat tonul încercând să-şi mişte ochii.
Studiul arată că este posibil să se menţină comunicarea cu o persoană, în timp ce este blocată, prin adaptarea unei interfeţe la abilităţile sale, spune Melanie Fried-Oken, care studiază interfaţa creier-calculator la Oregon Health & Science University. A fost nevoie de sute de ore pentru proiectarea, testarea şi întreţinerea sistemului personalizat. „Nu suntem nici pe departe să aducem acest lucru într-o stare de tehnologie de asistenţă pe care o familie ar putea-o cumpăra”, menţionează specialiştii.
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 1.041. Rusia anunță că va opri exporturile de gaz către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 451. Israelul intenționează să distrugă sistemul medical din Gaza
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. AP: Trupele ucrainene riscă să piardă controlul asupra teritoriilor cucerite în regiunea Kursk / Yermak avertizează asupra posibilităţii de escaladare a războiului hibrid lângă graniţele NATO / Ucraina se concentrează pe garanţiile de securitate înaintea aderării la NATO
-
ieri, 22:13