Adormirea Maicii Domnului: Câteva mii de pelerini la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad - FOTO

Câteva mii de pelerini participă la slujbele care au loc, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad, credincioşii stând la coadă pentru a asculta "bătăile de inimă", despre care se spune că pot fi auzite dintr-un zid exterior al lăcaşului sfânt.

Urmărește
506 afișări
Imaginea articolului Adormirea Maicii Domnului: Câteva mii de pelerini la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad - FOTO

Adormirea Maicii Domnului: Câteva mii de pelerini la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad - FOTO

Mănăstirea Hodoş-Bodrog din judeţul Arad este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţară, cu viaţă monahală neîntreruptă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aici, încă din ajunul Adormirii Maicii Domnului, călugării şi preoţii oficiază slujbe religioase şi parcurg împreună cu mii de credincioşi "Drumul Crucii", iar slujbele continuă toată noaptea, mulţi credincioşi petrecând noaptea în curtea mănăstirii.

Credincioşii spun că aici se regăsesc an de an şi trăiesc clipe unice, care îi aduc mai aproape de Sfânta Fecioară Maria. Oamenii vin de departe pentru a participa la procesiunile care au loc aici, la mănăstirea Hodoş Bodrog.

"În fiecare an venim la Drumul Crucii, noi credem în Maica Sfântă şi întotdeauana venim. Ne rugăm pentru sănătate, familie, nepoţi. Parcă aici ne simţim mai bine, aici parcă eşti în altă lume, aici chiar nici nu te poţi supăra pe nimeni şi pe nimic, chiar indiferent ce ţi-ar zice. Ne simţim foarte bine, noi credem în Maica Sfântă şi de aceea suntem aici", a declarat o femeie.

"Pentru sănătate ne rugăm, a familiei, a copiilor, cam în fiecare an venim", a declarat o altă femeie.

Pelerinii au parcurs în total 4 kilometri şi s-au oprit la cele 14 cruci de pe Drumul Crucii, unde au aprins lumânări şi s-au rugat.

"Am petrecut noaptea în aer liber, în curtea bisericii, pe pătură, pe iarbă, până dimineaţa la trei, patru, cinci, cât putem, cât rezistăm. E un loc de pelerinaj mai special aici, că de aceea vine fiecare om, pentru necazuri, pentru probleme, e o zi însemnată în an asta, e o zi însemnată Sfânta Mărie", a declarat o femeie.

La Mănăstirea Hodoş-Bodrog slujbele au început duminică dimineaţă şi au continuat toată noaptea, până luni la 09.30, când se oficiază Sfânta Liturghie Arhierească.

La această mănăstire, credincioşii stau la coadă pentru a asculta "bătăile de inimă", despre care se spune că pot fi auzite dintr-un zid exterior al lăcaşului sfânt. Pe acest zid există o inimă din piatră, iar preoţii spun că doar cei cu credinţă pot auzi "bătăile" dacă îşi lipesc urechile de zid.

Legenda locală spune că "bătăile de inimă" pe care unii susţin că le-au auzit sunt ale unui preot sârb care ar fi fost zidit în peretele bisericii, în urma unui blestem al mamei sale, care nu dorea ca el să devină preot.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţară cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.

O legendă spune că mănăstirea a luat fiinţă pe locul în care un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie